HDZ u Domu naroda pokazao da konstitutivnost služi zaštiti ruskih interesa

Današnje glasanje delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz HDZ-a BiH, protiv inicijative za usaglašavanje bh. stavova sa stavovima EU prema Rusiji, odnosno protiv sankcija Ruskoj Federaciji, u konačnici je ponudilo neoboriv dokaz tome da HDZ BiH nije ništa drugo nego instrument ruske politike BiH.
 
Demokratska fronta je još prije skoro pet godina djelovanje HDZ-a nedvosmisleno nazvala proruskim djelovanjem. Nažalost, trebalo je proteći puno vremena, kao i to da sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović glasa protiv uvođenja sankcija Rusiji, da bi stvari u tome smislu postale očigledne.
 
Danas, kada je to svima jasno, želimo još jednom podcrtati da se cjelokupna HDZ-ova ideološko – politička matrica zasniva na nesovjetskom konceptu konstitutivnosti naroda koji je suprotan evropskim i NATO standradima, stoga i ne začuđuje da HDZ glasa u korist intresa Ruske Federacije a protivno intresima Evropske unije, čijoj politici ne želi da se pridruži, te protiv interesa NATO-a, i u konačnici, što je najgore, protiv intresa države Bosne i Hercegovine.
 
Ovom prilikom želimo posebno naglasiti da je postojanje ovakvog Doma naroda direktna posljedica postojanja same konstitutivnosti naroda, koja je danas iskorištena u cilju zaštite ruskih interesa u BiH.
 
S tim u vezi pozivamo zapadno – demokratske partnere Bosne i Hercegovine da uzimajući u obzir HDZ-ovu otvorenu podršku ruskoj agresiji i ruskoj politici preispitaju svoj odnos prema HDZ-u BiH i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, jer politika koju pomenuti provode dovodi do ugrožavanja evropskog i NATO puta države Bosne i Hercegovine, odnosno do ugrožavanja njenih ključnih vanjsko političkih prioriteta.

Kada pobjeđuju poštenje i istina i Bosne i Hercegovina pobjeđuje!

Sekretarijat Demokratske fronte

 

Adresa: Radićeva br. 8, 71 000 Sarajevo

Telefon: +387 (0)33 710 400

Fax: +387 (0)33 711 620

E-mail: sekretarijat@fronta.ba

Copyright © 2022 – Demokratska fronta – Design by AL