Izjave

Zlatko Miletić za N1: Imam tri presude da sam Hrvat

U Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ušao je Zlatko Miletić iz DF-a, što je bilo svojevrsno iznenađenje, budući da su najave iz HDZ BiH i HNS-a navodile da će imati svojih pet delegata u koje se svrstao Ilija Cvitanović iz HDZ 1990. Miletić je za N1 kazao da je iznenadio mnoge, pa i sebe i kolege iz DF-a.

“I mi imamo raznoraznih likova, ima razmirica u svakoj stranci – ali to nije ništa značajno”, kazao je.

U utrci s Ilijom Cvitanovićem bilo je i navodnih pritisaka, a Miletić je rekao da na njega nije bilo.

“Napravljena je jedna ružna stanka, koju su pojedinci koristili da vrše pritiske na zastupnike. Nisu podlegli, ti što su garantovali da će imati pet ruku – oni su vršili pritiske”, poručio je Miletić.

On je istaknuo da ne zna kakvi su pregovori i dogovori HDZ BiH i HDZ 1990. ali smatra da “Devedesetka” to nije trebala raditi.

“Državni interesi služe kao pokrivka individualnim interesima i to je slučaj sa svim strankama. Mi u DF se trudimo da to ne bude tako, da se radi iz uvjerenja i interesa građana. Mi trebamo da artikulišemo te interese i budemo servis građanima”, poručio je.

Imenovanje u Dom naroda Parlamenta BiH mu imponuje, a rekao je da je bilo i sreće.

“Ovo je benefit za građane BiH, pa i Hrvate, koji vjeruju da će ovo kad-tad biti građanska BiH. Ovo je uspjeh Bh. bloka u cjelini. Neko će moći etničkim strankama odgovoriti”, izjavio je.

Miletiću se dovodilo u pitanje da je Hrvat, a za N1 je kazao:

“Ja sam Hrvat. Sa tri sudske presude sam to dokazao. Jednu sam dokazivao, ovde sam pokrenuo postupak protiv Slobodne Dalmacije, upravo dokazujući jesam li Hrvat ili ne, pa sam taj postupak imao i u Zagrebu. Nekoliko godina je trajao. Ostvario sam satisfakciju da mogu reći da sam Hrvat. HDZ i HNS nisu postavljali to pitanje kada sam učestvovao u razdvajanju snaga u Hrvatskoj, kad su se oni potpisivali ćirilicom i uzimali pare, kada je pokojni predsjednik Franjo Tuđman dao potpis da uđem na teritoriju kao Hrvat i gdje sam spasio 81. život i sproveo ih u Bihać”, ispričao je Miletić.

U Danu uživo je kazao da je oguglao na teme “ko je pravi Hrvat, a ko ne”.

“Od jučer je moderna riječ – autentičan, ako si dio prave stranke. Ako im je lakše, neka me vode da nisam autentičan”, poručio je.

On je rekao da će voditi računa o Hrvatima, ali će se zalagati za interese i onih koji nisu dali glas HDZ-u ili strankama oko HNS-a.

“Manje od 50 posto Hrvata je izašlo na izbore. Dio je glasao za Čovića, drugi dio nije. Taj drugi dio će imati kome da se obrati”, kazao je Miletić.

Govoreći o Bh. bloku – on smatra da je greška što se nije ušlo u vlast, ali da poštuje odluku koja je donesena. Istakao je da je ulazak u vlast bio neophodan zbog ljudi koji su glasali za stranke tog bloka.

Video gostovanja Zlatka Miletića na N1 pogledajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *