Izjave

Željko Komšić za Nacional: Teško mi je vjerovati da je novinarka izmislila izjavu predsjednice RH o nestabilnoj BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić za magazin Nacional (Republika Hrvatska) komentirao je izjavu predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović o nestabilnoj BiH.

Nacional: Hrvatska predsjednica je oštro demantirala navode iz Jerusalem Post-a , o tome da je optužila BiH da je nestabilna država u kojoj vlada ekstremni islamizam i da tamo prijeti opasnost od terorističkih organizacija povezanih s Iranom. I novinarka je demantirala svoj vlastiti tekst. Vjerujete li da gospođa Grabar-Kitarović to doista nije rekla, ili je rekla, ali su te informacije “iscurile” iz kruga izraelskog predsjednika?

Komšić: Želio bih vjerovati da to nije rekla, ali teško je u to vjerovati. To bi značilo da je predsjednica Grabar – Kitarović uvidjela da griješi, odnosno da je griješila u svim ranijim slučajevima kada je o tome govorila. Vrijeme će pokazati da li je zaista uvidjela grešku, pa, kako kažete, energično demantira sporne tvrdnje da ne bi ponovo napravila problem između dvije države. Ako Grabar – Kitarović i zvaničnici Republike Hrvatske i dalje nastave po starom, onda će biti jasno da su demanti bili tek amortizacija težine tih neutemljenih optužbi.

Nacional: Imate li neke detaljnije informacije iz diplomatskih krugova o tome što je doista rečeno? 

Komšić: Ne mislite valjda da ozbiljne diplomate prepričavaju ono o čemu se govorilo iza zatvorenih vrata?

Nacional: Ovo nije prvi puta da hrvatska predsjednica optužuje BiH za islamizam i opasnost od terorizma. Zašto ona to radi i postoji li objektivna opasnost od povratnika iz Sirije, ili islamističkih ekstremista koji dolaze u BiH? 

Komšić: To je, nažalost, bila vanjskopolitička agenda, ne samo predsjednice Republike Hrvatske, nego i drugih zvaničnika HDZ-a. Nije korektno da sama Grabar – Kitarović sada snosi posljedice promašenosti te agende. 

Nacional: Vi ste oštro i po mnogima nediplomatski reagirali, ne provjerivši informacije, a bošnjački član predsjedništva, Šefik Džaferović, rekao je da se radi o lažima koje izmišlja agresivna i ksenofobna politika Hrvatske koja ima sve elemente fašizma. Nisu li te reakcije bile pretjerane, budući da niste provjerili istinitost tvrdnji u Jerusalem Post-u? 

Komšić: Nije tačno da sam reagovao oštro, a pogotovo ne nediplomatski. Pozvali smo ambasadora Republike Hrvatske. U jednoj demokratskoj atmosferi razmijenjena su mišljenja. Po ko zna koji put, sa naše strane, upućen je poziv da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima. Nismo nimalo oštro reagovali. Građane Bosne i Hercegovine već godinama unazad vrijeđanju iste ili slične tvrdnje, dira im se u dostojanstvo, čast. Nikome nećemo dopustiti da to radi.

Nacional: Predsjednica je izjavila da bi trebalo preispitati odnose s BiH, jer se prema Hrvatskoj ponaša neprijateljski, zloupotrebljava tajne službe, do prijetnje pravosudnim tijelima, kada je riječ o Pelješkom mostu i  slično. Pa, treba li preispitati te odnose?  Nije li vrijeme da se stane na loptu? 

Komšić: Ne ugrožavamo mi iz Bosne i Hercegovine prava Republike Hrvatske garantovana međunarodnim konvencijama, ne odlažemo mi nuklearni otpad na granici sa Hrvatskom, ne upada naša policija na teritoriju RH i ne narušava suverenitet Hrvatske nepoštujući granice, ne koristimo mi resurse Hrvatske, kao što Hrvatska koristi naše Buško jezero, ne vrijeđamo mi građane Hrvatske nazivajući ih ustaškim radikalima, ne pokušavamo mi u izbornom zakonodavstvu Hrvatske učvrstiti i proširiti elemente etničke diskriminacije, ne pozivamo mi na antievropska rješenja u Hrvatskoj.

Zato želimo da Hrvatska to prestane raditi BiH. Molimo ih evo već godinama. Naravno da Hrvatska treba preispitati svoj odnos prema Bosni i Hercegovini.

Nacional: Međunarodne organizacije i hrvatske civilne udruge otpužuju Hrvatsku policiju zbog brutalnosti prema migrantima koje vraćaju preko granice u BiH. Kakva su Vaša saznanja i kako surađuju policije dviju zemalja?

Komsić: Mi imamo pouzdana saznanja da policija Republike Hrvatske u progonu migranata ulazi na našu teritoriju. To, osim što nije human odnos prema migrantima, nije ni dobar odnos prema državi Bosni i Hercegovini, jer se na taj način grubo poigrava sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom države Bosne i Hercegovine. Još jednom ih pozivam da to prestanu raditi. Ne znam šta je neprimjereno i oštro u ovom pozivu.

Nacional: Novi ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman izrazio je zabrinutost i rekao kako je Hrvatskoj u interesu da njena prva susjeda BiH napreduje prema članstvu u EU, i premijer Plenković je rekao kako Hrvatska treba jačati svoje odnose s BiH.  Jeste li u međuvremenu kontaktirali s hrvatskom Vladom?

Komšić: Drago nam je čuti da je Republici Hrvatskoj u interesu približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. S obzirom na to, pozivam vlasti Republike Hrvatske da snažno podrže mjere i preporuke Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, a ne da podržavaju one političke strukture unutar BiH koje nas svojim zahtjevima udaljavaju od evropskih standarda, poput HDZ-a, jer su njihovi zahtjevi potpuno u koliziji sa mjerama i preporukama Evropske komisije. Osim toga, približavanje Evropskoj uniji zavisi i od NATO puta BiH. Pa znate i sami da je Hrvatska, kao i većina bivših socijalističkih država, prvo pristupila NATO-u, pa tek onda Evropskoj uniji. Sam taj proces približavanja NATO-u zahtjeva reforme koje su, uostalom, dio evropskih standarda. Stoga, neka aktuelna vlast u Republici Hrvatskoj preispita odnos HDZ-a BiH sa antinatovskom i proruskom politikom koja dolazi iz manjeg bh. entiteta. Na to se više ne može žmuriti, a istovremno govoriti o podršci Hrvatske evroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine. 

Nacional: Ukoliko na izborima pobijedi Zoran Milanović, očekujete li da će doći do pozitivne promjene u odnosima dviju zemalja? Je li vas kontaktirao?

Komšić: U svakom slučaju mora doći do pozitivne promjene u odnosu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, neovisno od toga ko će pobijediti na izborima. Ako do toga ne dođe, mogu reći da je, u tom slučaju, Milanović opasniji. On je mudriji i prepredeniji. Nismo zaboravili da je, upravo za vrijeme vladavine Milanovića, iako to nije bila predsjednička funkcija, malo falilo da u dogovoru sa tom politikom u BiH dođe do nekih rješenja koja su bazirana upravo na etničkim, a ne evropskim principima. Milanović je vrlo ozbiljan i opasan igrač.

Nacional: Činjenica jest da su institucije BiH u blokadi. Nazire li se rješenje?

Komšić: Kao prvo, to nije nikakva činjenica. Najviša institucija države Bosne i Hercegovine, njeno Predsjedništvo, nije ni u kakvoj blokadi. Istina, postoje namjere određenih politika da se vlast na državnom nivou formira, a da se pri tome ne poštuju zakoni države Bosne i Hercegovine, te ranije konsenzusom usvojene strateške odluke. To naravno nije moguće ni u jednoj drugoj državi, pa nije moguće ni u Bosni i Hercegovini. Taj pritisak  sve više povećava gospodin Dodik, dok u tome negativnu ulogu igra HDZ, jer drži stranu Dodiku, posebno kada je riječ o slanju Godišnjeg nacionalnog programa odnosno ANP-a, što je zakonska obaveza, u sjedište NATO-a. Rješenje je naravno u dostavljanju ANP-a u Brisel.

Dosadašnje blokade i ucjene, koje su išle u pravcu zanemarivanja tih zakonskih obaveza, nisu urodile plodom, niti će.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *