U Sarajevu održana redovna sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Nov 15 2018
(0) Comments

Danas je u prostorijama Sekretarijata Demokratske fronte održana redovna sjednica Predsjedništva Stranke, na kojoj je se razmatrala analiza izbornih rezultata Stranke na Općim izborima.

Demokratska fronta će u narednom mandatnom periodu, pored člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imati i tri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, deset u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te šesnaest zastupnika u skupštinama osam kantona u F BiH.

Također, Predsjedništvo je pružilo punu podršku pregovaračim timovima Demokratske fronte u razgovorima o formiranju vlasti u pet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, na čelu sa šefovima pregovaračkih timova, Milanom Dunovićem za Kanton Sarajevo, Enesom Srebrenicom za Srednjobosanski kanton, Zlatanom Begićem za Tuzlanski kanton, Almom Kratinom za Zeničko-dobojski kanton i Editom Velić za Bosansko-podrinjski kanton.

Predsjedništvo Demokratske fronte je stava da pregovori sa prirodnim koalicionim partnerima, Našom strankom i Socijaldemokratskom partijom, kao i drugim strankama ide u dobrom pravcu, te da će sve dogovorene koalicije biti isključivo programskog karaktera.

Predsjedništvo Demokratske fronte ponovilo je raniji stav da će ukoliko se popis iz 2013. godine bude koristio kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH biti prekršen Ustav F BiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Današnja sjednica Centralne izborne komisije na kojoj nije donesena odluka o popunjavanju Doma naroda FBiH još jedan je dokaz da se članovi Centralne izborne komsije nalaze pod političkim patronatom segregacijskih politika, koje žele da dobrom dijelu građana BiH oduzmu aktivno pravo glasa.