STAVOVI OO DF JABLANICA NA NACRT BUDŽETA OPĆINE JABLANICA ZA 2018. GODINU

Dec 20 2017
(0) Comments

Općinski odbor Demokratske fronte Jablanica je na 4. redovnoj sjednici razmatrao Nacrt budžeta Općine Jablanica za 2018.godinu i tom prilikom zauzeo određene stavove. Ne ulazeći detaljno u sadržaj, namjenu i opravdanost pojedinih bužetskih pozicija posebno na rashodovnoj strani, naši komentari i primjedbe se svode na opštu ocjenu ponuđenog dokumenta. To nikako ne znači da nemamo svojih prijedloga i ideja kako koncipirati ovaj važan dokument da bude razvojni, a ne potrošački, ali s obzirom na trenutno stanje u OV i „nasilje“ koje se provodi od strane SDA i njenih koalicionih partnera svjesni smo da takvi prijedlozi neće biti usvojeni pa tako ne želimo zalud trošiti vrijeme.

     Glavna primjedba  OO DF Jablanica je da je ovakav budžet  općine Jablanica za 2018. kao i prethodnih godina prije svega potrošački. Strukura prihoda u budžetu općine Jablanica, posebno sredstava od hidroakomulacija,  upućuje da je njihova namjena prvenstveno da potiču razvoj općine, da potencira razvoj u alternativnim segmentima kao kompenzaciju  za potopljena zemljišta, opterećenu infrastrukturu i sl. i da na neki način kompenzira onemogućavanje razvoja općine u obimu i kapacitetu kao prije potapanja zemljišta hidroakomulacijama i raskidanja normalne komunikacije cjelokupnog prostora općine Jablanica. Dakle, budžet nije razvojni. Zbog toga, već godinama, za posljedicu imamo stalnu stagnaciju općine Jablanica u segmentima razvoja za koje je imala jako dobre pretpostavke:

–       Eksploatacija i prerada kamena

–       Ekspoatacija i prerada pijeska i šljunka

–       Metalska industruja

–       Turizam

Evidentno je, prema svim relevantnim podacima i izvještajima, da nema novog zapošljavana ni u postojećim privrednim subjektima koji su mogli da se razvijaju u ovim segmentima. Također, već dugo godina u Jablanici nema novih privrednih subjekata, čak su gotovo svi prijeratni pogašeni, nema novog zapošljavanja u realnom sektoru (u novim kapacitetima).

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je budžet Općine Jablanica cca 8,5 miliona KM i da se od tog iznosa na plate, naknade te materijal i usluge, za tekuće transfere (subvencije, pomoći građanima) te ostale izdatke i kamate troši skoro 5,5 miliona KM ili oko 65 % budžeta, a da se za integralnu strategiju razvoja i kapitalne transfere troši oko 3 miliona KM što je oko 35% budžeta vidimo da taj budžet nije razvojni, kao što bi morao biti prema strukturi i obimu prihoda.

U strukturi kapitalnih transfera i šturim obrazloženjima vidimo malo, ili gotovo nimalo, pravih razvojnih projekata koji u skorijoj budućnosti mogu doprinjeti poboljšanju socijalnog statusa građana, otvaranju novih radnih mjesta, zapošljavanju. Vrlo malo, skoro pa ništa, se čini na stvaranju preduslova za potencijalne investitore.

Mi ovdje vidimo samo budžet koji služi predizbornoj kampanji, kupovini glasova na način da se pojedinim podružnicama i MZ asfaltiraju putevi po ko zna koji put, daju sredstva raznim nevladinim organizacijama, socijalno osjetljivim populacijama, odnosno potencijalnim glasačima. To je čisto „mazanje očiju“ ili narodski rečeno „kupovanje šejtana neupućenim glasačima“. Umjesto da se stvaraju pretpostavke da Jablaničani rade i pošteno zarade svoj novac,  ovako, izgleda u nedogled, nudi im se samo ˝milostinja˝.

Nakon što je aktuelna vlast Općine Jablanica rasprodala fabriku „UNIS“ i pogon „AMINE“ za male pare, sada se  planiraju sredstva i ulaganja u izgradnju poslovnih zona, a imali smo već gotove poslovne objekte  u koje je samo trebalo dovesti potencijalne investitore, ponuditi im takve objekte i otvoriti nova radna mjesta. Zašto se takvi objekti nisu otkupili i proglasili poslovnim zonama, nego su rasprodati u bescijenje, a pri tome bivši radnici tih preduzeća nisu vidjeli nikakve koristi, niti su im riješena zarađena statusna prava, prije svega uvezivanje radnog staža i isplatu neisplaćenih zarađenih plaća?

Na žalost, ovo nije samo problem sa budžetom planiranim za 2018.godinu nego se to ponavlja već godinama. Općina Jablanica i njeni građani ne vide tako nikakve koristi niti bilo kakvih pomaka na bolje i pored činjenice da imamo jedan od najvećih budžeta po glavi stanovnika u BiH. Predlagači ponuđenog Nacrta budžeta ne pričaju, niti daju bilo kakvu procjenu o efektima ovakvog budžeta, niti viziju kakvu budućnost donosi građanima Jablanice, osim što za potrebe dnevne politike planiraju trošiti velike novce na krpljenju rupa na putevima i „šminkanju“ čaršije koja je pred umiranjem.

Ovakvo planiranje budžeta kratkoročno donosi pojedinim kategorijama stanovništva određenu pomoć i korist, ali istovremeno gura ovaj grad i njegove građane u propast i nestajanje. Ovakav budžet neće zaustaviti trend masovnog iseljavanja stanovništva koje odlazi „trbuhom za kruhom“ jer ovdje ne vide u skorijoj budućnosti otvaranje novih radnih mjesta, ne vide bolju budućnost. Jablanica polako ali sigurno gubi školovanu, stručnu i visoko kvalifikovanu strukturu građana.

Na kraju, vas kreatore ovakvog ˝budžeta˝ i jablaničke politike već duži niz godina javno pitamo i tražimo javne odgovore:

KAKVU JABLANICU VI UOPŠTE ŽELITE?  OVO ŠTO VIDIMIO I ŠTO NAM NUDITE, A ŠTO ĆETE GLASAČKOM MAŠINERIJOM IZGLASATI, NIJE ZA JABLANICU KAKVU GRAĐANI ŽELE. OVAKO NEĆETE JABLANICU UČINITI BOLJOM, NEĆETE ZAUSTAVITI NJENO PROPADANJE I NEĆETE MLADIMA OBEZBJEDITI SIGURNIJU I LJEPŠU BUDUĆNOST!

Zato vam, umjesto konkretnih prijedloga i primjedbi, koje ionako nećete prihvatiti, poručujemo:

PRESTANITE TROŠITI BUDŽETSKI NOVAC SVIH GRAĐANA JABLANICE ZA KUPOVINU JEFTINIH POLITIČKIH POENA I KUPOVINU GLASOVA, A ISTOVREMENO GURATI OVAJ GRAD I NJEGOVE GRAĐANE U BIJEDU I SIROMAŠTVO! UČINITE AKO ZNATE NEŠTO ZA BUDUĆNOST ONIH KOJI DOLAZE!

 

 

 

                                                                                                                      Općinski odbor

                                                                                                          Demokratske fronte Jablanica