Saopštenje sa sjednice Predsjedništva Demokratske fronte: Borba za prava radnika nema alternativu!

Mar 15 2018
(0) Comments

Novi Zakon o radu i Zakon o PIO, najavljeni kao zakoni koji će dovesti do poboljšanja statusa ranika i boljih uslova za penzionisanje, pokazat će se, radnička prava će znatno umanjiti, omogućit će poslodavcima lakše i bezbolnije otpuštanje radnika, povećat će upošljavanje na određeno vrijeme umjesto prijema u stalni radni odnos, a radnici će po novom Zakonu o PIO u penziju odlaziti pod nepovoljnijim uslovima nego što je to bio slučaj prije usvajanja novog zakona o PIO. Umjesto najavljivanih stranih i domaćih investicija i novog zapošljavanja, broj nezaposlenih je na neodrživo visokom nivou, struktura nezaposlenih je zabrinjavajuća a procenat nezaposlenih mladih je najveći u Evropi. Od 754 hiljade zaposlenih u BiH, osim u javnom sektoru gdje su plate iznad prosjeka, većina radnika ima platu i preko 20% nižu od prosječne plate u BiH.

Vlade na svim nivoima u BiH nemaju rješenje a izlaz iz budžetskog deficita pokušavaju naći u umanjenju raničkih prava, smanjenju penzija i novog oporezivanja. Nakon što su zbog odsustva vizije i nedostatka jasnih javnih politika u pomoć pozvale MMF i ostale finansijske institucije, te se obvezale na provođenje teških ekonomskih reformi koje su pogodile nezaštićene radnike i nezaposlene, radničkoj klasi nema alternative mimo organizivanog sindikalnog udruživanja i jedinstvenog nastupa u borbi za svoja prava.

Iako bi sindikati trebali biti jaka društvena snaga mnogi su danas prema njihovom radu sumnjičavi a to potvrđuje kontinuirano nepovjerenje prema sindikalnim predstavnicima. Da vlada želi minimizirati ulogu i uticaj sindikata vidljivo je u samom postupku izbora predsjesnika SSSBiH podržavajući jednog od dva kandidata za predsjednika dok se pitanje prava radnika stavlja u drugi plan.

Predsjedništvo Demokratske fronte želi upozoriti predstavnike vlasti da će Demokratska fronta, kada su u pitanju prava radnika, penzionera i naših građana koji godinama čekaju na zaposlenje uvijek ostati dosljedna principima i opredjeljenju da svojim političkim djelovanjem zaštiti i poboljša prava radnika. Tokom pregovora o Zakonu o radu i Zakonu o PIO, naši poslanici su bili uz sindikalne zahtjeve i zvanične predstavnike sindikata. Na usvojeni Zakon o radu uputili smo Apelaciju Ustavnom sudu FBiH koji je oborio zakon zbog nepoštivanja procedura, na Zakon o PIO podnosili smo amandmane a protiv odluke da se za prijevremeno penzionisanje pripadnicima boračke populacije umanje penzije za 5% svake godine prijevremenog penzionisanja borit ćemo se sve dok se član koji to propisuje ne ukine.

Vrijeme koje je pred nama bit će teško za uposlene radnike, za one koji su pred penzionisanjem a najteže za 480 hiljada nezaposlenih u BiH. Na dugom putu borbe za radnička prava Demokratska fronta poziva radnike na sindikalno udruživanje, na omasovljenje članstva u sindikatima, na izbor svojih predstavnika koji će novim metodama i sa puno više stručnosti u svom radu biti garant bolje budućnosti današnjem obespravljenom radnom čovjeku. Bez dobrog kolektivnog ugovora o radu, bez granskih ugovora koji će garantovati pravednu raspodjelu novostvorene vrijednosti, povećat će se već evidentna razlika na one koji prisvajaju veliki finansijski procenat  na račun uloženog kapitala a na štetu i mali procenat  onih koji su radom stvorili taj višak vrijednosti. Zbog toga će Demokratska fronta, kada su u pitanju radnici i radnička prava uvijek biti lijevo a to znači borbu za socijalnu pravdu i društvenu odgovornost na prvom mjestu. Nema pravde bez prava na rad a rad bez prava radnika nije ništa drugo več kršenje konvencija o pravima čovjeka.

Predsjedništvo Demokratske fronte je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo “Prijedlog plana ujedinjenja stranaka lijeve orijentacije”. Ovaj prijedlog bit će upućen Socijaldemokratskoj partiji BiH, Građanskom savezu i Našoj stranci. U prijedlogu su razrađeni svi elementi eventualnog ujednjenja ovog bloka stranaka.