Saopštenje Demokratske fronte: Odlukom CIK-a prekršen je Ustav Federacije Bosne i Hercegovine

Dec 18 2018
(0) Comments

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o popuni Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine po prijedlogu Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata.

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav F BiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav F BiH.

Također, Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku F BiH u kojem je jasno naglašeno da Centralna izborna komisija ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH.

Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte.