Saopštenje Demokratske fronte

Apr 17 2018
(0) Comments

Demokratska fronta smatra sramotnim zaključke donesene na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prije svega, navedenim zaključcima zatraženo je da bude odgođeno izjašnjavanje o prijedlogu Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na uvođenje skenera i video nadzora na biračkim mjestima, a koji je u parlamentarnoj proceduri po hitnom postupku.

Takođe, predložen je zaključak da se CIK BiH, IDDEEA, Vijeće ministara BiH i Agencija za javne nabavke u roku od sedam dana izjasne o ovom prijedlogu i da u roku od sedam dana dostave svoje mišljenje.

Navedenim zaključcima su se delegati HDZ BiH i SNSD, kojima je sramotnu podršku dao i delegat Martin Raguž, glasajući suprotno od stave svoje stranke po navedenom pitanju dali jasno do znanja svima u ovoj zemlji  kojim političkim snagama ne odgovaraju fer, pošteni i demokratski izbori.

Sve predložene tehničke inovacije koje bi mogućnost dosadašnjih izbornih  manipulacija svele na minimum, su ovim zaključcima stavljene na “čekanje” da bi se dobilo na vremenu i da bi nakon, vjerovatno “naručenih” mišljenja svojih političkih ekspozitura u pojedinim “nezavisnim” tijelima Bosne i Hercegovine, odbili navedeni tekst  Izbornog zakona BiH.

Demokratska fronta smatra da su ovakvim postupanjem HDZ i SNSD potpuno otkrili svoje namjere i način postupanja u izbornom procesu, a posebno će biti interesantan stav Centralne izborne komisije BiH, koji će morati biti donesen po navedenim zaključcima.

Smatramo da tijelo koje provodi izbore u bilo kojoj zemlji mora po prirodi svoje uloge i funkcije, biti blagonaklono prema ovakvom tekstu zakona koje uvodi bitne tehničke inovacije koje doprinose potpunoj transparentnosti u izbornom procesu. Ukoliko se Centralna izborna komisija BiH i u ovom slučaju stavi u ulogu žiranta pristupu HDZ BiH I SNSD, smatramo da njenu ulogu i status u najskorije vrijeme mora preispitati tijelo koje ju je i imenovalo, tj. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.