PRESS KLUBA ZASTUPNIKA DF-A U ZASTUPNIČKOM DOMU PARLAMENTA FEDERACIJE: POTPUNA PROPAST VLASTI U FEDERACIJI BIH!

Oct 24 2017
(0) Comments

Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu parlamenta FbiH održa je danas konferenciju za medije. Neposredan povod je nerad parlamenta, izazvan nedoslijednom, kalkulantskom politikom vladajućih stranaka, a rezultat je potpuna paraliza sistema, posebno na zakonodavnom nivou. Naravno, u tom neradu redovno se primaju „podebele“ zastupničke plate.

Predsjednik Kluba Dženan Đonlagić i parlamentarci DF-a Mahir Mešalić , Alma Kratina i Mido Karović, konstatovali su da je ova vlast već duže vremena „na aparatima“, jer Izvještaj o radu Vlade FBiH i izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2016 .godinu nisu prošli u ZD Parlamenta FBIH.

Debakl parlamentarne većine je manifestovan u septembru, kada nisu uspjeli usvojiti ni dnevni red i kada je sjednica ZDPFBIH prekinuta i prije nego što je i počela.

TZV „reformski zakoni“, tako spektakularno najavljeni, nikada nisu prošli kompletnu parlamentarnu proceduru i nikada nisu stupili na snagu, a vezani su za različite oblasti: vladavina prava, zakon o PIO, privreda, šume, igre na sreću, državna služba, zdravstvo, obrazovanje. Sve je na čekanju!

U odnosu na broj predloženih zakona, ova vlast ima najveći procenat donesenih i naknadno  proglašenih protuustavnih zakona od strane Ustavnog suda FBIH! Potpuno se ignorišu, uz kršenje poslovničkih odredbi – već odavno istekli rokovi zakazivanja sjednica čiji su potpisnici zastupnici DF-a. Tražili smo da se otvore pitanja iz sektora obrazovanja i zapošljavanja u državnim preduzećima.

Inicijativa DF-a za promjenu Ustava FBIH kako bi se konačno na jedan sistemski način rješilo pitanje popune Klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBIH- se ne stavlja na dnevni red od 22.03.2017.godine! Takođe, jedan sistemski Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBIH, koji je Klub zastupnika DF-a predao još 09.01.2017.godine, nikada nije stigao na izjašnjavanje pred zastupnike!

Poseban primjer bahatog odnosa predstavnika ove vlasti je i nezakazivanje već odavno tražene sjednice kako bi se ubrzao proces rješavanja problema vodovodne mreže i vodosnadbijevanja u Visokom i drugim gradovaima širom zemlje. Kada je riječ o za sutra zakazanom protestu penzionera,DF stoji iza njihovih zahtjeva ali i upozorava da će ih ova vlast izigrati i cijeli fond vrlo skoro dovesti u pitanje! Dakle, ova vlast djeluje kao potpuno raštimani orkestar, jer predstavnici istih političkih opcija sjede i u Vladi i u Parlamentu FBIH!

Građani u ovom mandatu aktuelne vlasti neće dobiti ni jedan kilometar auto ceste ,brzih cesta ni na vidiku, nema ni jedne ozbiljne strane investicije, nema rasta plata i penzija, zdravstvo je u kolapsu, javno objavljenog registra boraca – ni na vidiku! Ono što će zasigurno ova vlast ostaviti „u amanet“ narednim generacijama – biće najveći egzodus i odlazak radno aktivnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine, rečeno je, uz ostalo, na današnjoj konferenciji za medije Kluba zastupnika DF-a u ZDPFBIH