PREDSJEDNIK DF-A ŽELJKO KOMŠIĆ O UGOVORU IZ BIH I DRŽAVE

Apr 20 2018
(0) Comments

Vezano za odbijanje zaključenja Ugovora između IZ BiH i države BiH od strane dva člana Predsjedništva BiH – Dragana Čovića i Mladena Ivanića, smatram da je potrebno istaći sljedeće:

  • Ovakve poteze dvojice aktuelnih članova Predsjedništva BiH smatram vrlo štetnim , čak iritantnim po većinu dobronamjernih građana naše zemlje, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju!

 

  • Svaki dobronamjeran građanim BiH je svjestan da, kada već postoje zaključeni slični ugovori sa Vatikanom, odnosno katoličkom crkvom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odbijanje zaključenja istog ili sličnog ugovora sa IZ BiH duboko vrijeđa ne samo muslimane nego i sve nas koji poštujemo svoju domovinu i koji smo svjesni kakve to sve posljedice može ostaviti i na međureligijske ali i na međuetničke odnose u BiH.

 

  • Zaključujući na osnovu onoga što je objavljeno u medijima i navedeno kao razlog odbijanja zaključenja pomenutog ugovora od strane jednog člana Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, smatram se slobodnim istaći da nije na članovim Predsjedništva BiH, kao što to nije ni na jednoj od institucija vlasti u BiH, da određuje način kako i kada će neko ispoljavati i iskazivati svoje religijsko uvjerenje, kada će i kakvu  nositi odjeću u skladu sa svojim religijskim uvjerenjem, i sl. To je stvar religije, vjerovanja uopće, kao i religijskih zajednica, a ne organa vlasti ili pojedinaca u vlasti. To je stvar poštivanja osnovnih ljudskih prava, a ne stvar Čovića i Ivanića!

 

  • Također smatram da je potrebno, istine radi, navesti i činjenicu da do zaključenja Ugovora između BiH i IZ BiH, u prethodnim mandatima Predsjedništva BiH, nije došlo iz razloga što takav ugovor nije bio ni pripremljen jer su u tadašnjem rukovodstvu IZ BiH imali određenih dilema o samoj potrebi da se takav ugovor zaključuje. Tadašnja tri člana Predsjedništva BiH bila su spremna i voljna zaključiti takav ugovor u svakom trenutku i oko toga nije bilo nikakvog neslaganja. Sada, kada je taj stav potpuno definisan od strane IZ BiH, lično smatram da se ne smije odugovlačiti sa njegovim zaključenjem i pozivam članove Predsjedništva BiH da isto učine na prvoj sljedećoj sjednici.