Naslovnica

Pozivamo HDZ da pred Schmidtom čitamo presude EU suda i utvrdimo postoji li legitimno predstavljanje naroda

S obzirom na tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, da će kako je danas kazao, do kraja godine osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pozivamo HDZ i Dragana Čovića, da pred međunarodnim zvaničnicima, na koje se često poziva, za istim stolom, zajedno prođemo kroz sve presude Evropskog suda za ljudska prava, te da utvrdimo da li u tim presudama uopće postoji bilo kakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Mi, u Demokratskoj fronti, smo u više navrata čitali sve presude Evropskog suda za ljudska prava i nismo naišli na to da presude pominju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, stoga i upravo zato smatramo da nešto što ne postoji ne može biti osnov za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

Ono na što smo naišli, i to u više presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste preporuka da se odbaci princip konstitutivnosti naroda, a na tim presudama bazira se i Mišljenje Evropske komisije.

Međutim, mi u DF-u smatramo da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima svih parlamentarnih stranka, dokažu postojanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Uvjereni smo da će HDZ i Dragan Čović poslušati savjet Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio, citiramo – da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško.

Ukoliko HDZ i Dragan Čović uvaže ove riječi Visokog predstavnika, biće to dobra prilika da uz prisustvo predstavnika parlamentarnih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice, konačno, a i zbog šire javnosti, interesa svih građana i naroda, svi zajedno utvrdimo ko govori istinu, a ko pokušava obmanuti javnost. Neka HDZ i Dragan Čović pokažu više hrabrosti u suočavanju sa istinom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *