Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine podnio Ustavnom sudu FBiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine

Feb 06 2017
(0) Comments

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je Ustavnom sudu FBiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine, kao i Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvoznicima koji su ispunili uslove za oslobađanje od obaveza plaćanja poreza. 

Razlog tome leži u činjenici da se “novi Zakon primjenjuje retroaktivno, suprotno ustavnopravnim standardima, a što ujedno ugrožava izvozno orijentisane privrednike”.

Pomenuti Zakon je donesen prije godinu dana, a stupio je na snagu 7. marta 2016. godine, sa primjenom od 1. januara 2016. godine, obrazloženo je u saopćenju za javnost Udruženja poslodavaca FBiH.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti i privremene mjere podržava Udruženje poslodavaca FBiH, te apeluje na “zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će privredne subjekte, nosioce razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju”.

– Poslodavci su sredstva ostvarena ovom povlasticom kao i svoju dobit isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta (2.500 novih radnih mjesta sa prosječnom plaćom  – na godišnjem nivou) i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktuelnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljnje poslavanje. Sve to utječe na i onako narušenu privrednu klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. izvoznike, već i za strane ulagače – navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Članovi Udruženja sutra će održati pres-konferenciju na kojoj će govoriti potpredsjednik FBiH Milan Dunović, predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević te direktorica GS-Tvornice mašina Travnik i predsjednica Udruženja njemačkih investitora u BiH Snježana Kopruner.