Naslovnica

PODRŠKA RADNICIMA TRGOVINE I USLUŽNIH DJELATNOSTI

Demokratska fronta daje punu podršku radnicima trgovine i uslužnih djelatnosti, koji su danas organizovali online protest pod nazivom „Slobodni za praznike“.

I za predstojeće prvomajske blagdane rijetko će koji od ovih radnika, a njih u BiH ima oko 150.00 – biti slobodan i sa svojom porodicom obilježiti, kako to ironično u ovom slučaju zvuči – Praznik rada!

Osim što im je prosječna plata oko 650 maraka, još više ih, s pravom, vrijeđa činjenica da su praktično bez slobodnog dana a nisu adekvatno plaćeni ni za rad na državne praznike.

Znamo da poslodavci ovih dana pripremaju set zakona koje će uputiti u parlamentarnu raspravu. Apelujemo i tražimo da među njima bude i zakon kojim će se riješiti i pitanja prekovremenog i neplaćenog rada ovih 150.000 naših građana.

Naravno da se ne zalažemo za potpunu zabranu rada svih trgovina i uslužnih djelatnosti u vrijeme blagdana, tražimo da se selektivno odredi (smanji) broj onih koji u te dane rade, čime bi dobar dio ostalih radnika dobio zasluženi odmor. Takođe tražimo da se za one koji budu radili u praznične dane, obezbijedi i isplati poštena i realna novčana nadoknada, makar dva puta veća od redovne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *