Pet pitanja Demokratske fronte Novo Sarajevo za premijera Konakovića

Jul 21 2017
(0) Comments

Poštovani premijeru,

Toliko lijepih priča se naslušasmo od Vas, da se građanima ponekad čini da je Vaša vlada, vlada koja je u roku od 3 godine napravila totalnu ekonomsku ekspanziju našeg kantona, a svjesno izbjegavate odgovoriti na par flagrantnih, jednostavnih i prostih pitanja.

Upravo u pozadini te lijepe priče, umotane u blistavi celofan, krije se dijametralno suprotna realnost sa kojom se građani našeg kantonta svakodnevno susreću.

Javno Vam postavljamo pitanja i tažimo odgovore, a izgleda da ih od Vas nikada nećemo ni dobiti. Ruku na srce, rado biste se Vi drznuli i odgovorili nam, ali svi mi znamo da ni Vama, a ni onima koje predstavljate i za čije se kleptomanske interese zalažete i borite, nije u cilju građanima iznijeti pravu i jedinu relevantnu istinu i sliku stanja Vlade kojom upravljate.

Pa ste vješto, politički, pokušali izbjeći odgovare na konkretna pitanja, a sve pod krinkom beskorisne preskonferencije i priču preusmjerili na mizerno prozivanje užih članova porodice našeg predsjednika Željka Komšića, inače dobitnika najvećeg ratnog priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i političara bez ijedne mrlje u svojoj prošlosti, okarakterisavši kao najveći problem Kantona Sarajevo, jednu običnu radnicu, jedne Turističke zajednice, u kojoj već pola godine nije primila platu.

Mi smo se uvijek zalagali za poštivanje slova zakona, a Vi lično to i znate, i za nas će prednost uvijek imati djeca šehida i pogunulih boraca, Zlatne značke Univerziteta, pošteni i vrijedni mladi nepolitički kadrovi koji će svoju platu zarađivati radom, a ne stranačkim uhljebljenjem.

Vi, uvaženi premijeru, kažete da se zalažete za iste principe, pa Vam mi i ovaj put postavljamo pet jednostavnih pitanja:

  1. Kako i na koji način je u Zavodu za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo počeo raditi Haris Zahiragić, inače odani kadar Vaše stranke?
  2. Kada i kako je objavljen konkurs za njegovo radno mjesto i je li on na isto došao pošteno, kao najbolje ocjenjeni kandidat na konkursu?
  3. Zašto Vi, uvaženi premijeru, niste bili toliko “glasni” kada ste saznali za to zapošljavanje i jeste li mu ponudili Ugovor na neodređeno vrijeme, kako po praksi i radite?
  4. I zašto Vi, uvaženi premijeru, na to radno mjesto ne predložiste Zlatnu značku Univerziteta ili dijete šehida ili nestranačkog demobilisanog borca?
  5. Zašto je Vaša Vlada usvojila Pravilnik o zapošljavanju unutar obrazovanja u kojem je prosjek ocjena na fakultetu isključen iz bodovanja? Je li to borba za Zlatne značke Univerziteta?

Nadamo se da imate zrno hrabrosti da odgovorite na naša pitanja, jer odgovornost i kvalitetan rad ne počivaju na bajkama koje se djeci pričaju za laku noć!

I još nešto, ako ste Vi i Bakir Izetbegović već zaposlili 50 000-ak, većinom boračke populacije, od obećanih 100 000, o kojim nezaposlenim ljudima iz te kategorije govorite?

I ovim putem Vas savjetujemo da više energije uložite u kvalitetan i konkretan rad u cilju rješavanja osnovnih egistencijalnih problema građana kantona, a ne u mahalsku, jeftinu demagogiju, jer, uvaženi premijeru, od tih Vaših “čokolada” se žedni, a poslije ponoći nema pitke vode.

Demokratska fronta Novo Sarajevo!