OO DF BRČKO SAOPŠTENJE: Ko umije, funkcije mu dvije!

Jul 09 2018
(0) Comments

Nedavno je potpisana odluka gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića (SNSD) kojom je potvrđen izbor Damira Bulčevića (SDA), aktualnog glavnog koordinatora Vlade Distrikta, za šefa inspektorata, što je, po slijedu i ishodu postupaka rukovodećih organa, nespojivo s praksom u civiliziranim državama. Prvi, po čemu bi trebalo da bude i najodgovorniji, čovjek Distrikta, derogirajući institut komisije – povjerenstva, stavio je sebe u Komisiju za izbor šefa inspektorata, da bi “sve po zakonu” na to stalno mjesto rukovodećeg državnog službenika doveo političkog partnera u vlasti, svog inače prvog podređenog, imenovanog zvaničnika i koordinatora u Vladi Damira Bulčevića.

 

Iako prema zakonskim propisima pozicija šefa inspektorata treba da bude depolitizirana, što je važilo u dosadašnjoj istoriji Distrikta, nastupilo je doba kada građani dobijaju šefa inspektorata direktno iz stranačkog inkubatora, SDA-ovog poletarca koji je “visoko” obrazovanje stekao obavljajući “visoke” stranačke dužnosti i obnašajući “visoke” funkcije u Vladi Brčko distrikta.

 

Organizatori ove “igranke” su se potrudili da u proceduri ispoštuju zakonske propise. Tako je klub poslanika SDA 18.4.2018. godine uputio u hitnu skupštinsku proceduru izmjene Zakona o inspekcijama Brčko Distrikta u namjeri da na to mjesto dovede Bulčevića, što su znale i “ptice na grani”. Uvidjevši da su se preračunali u pogledu iskustva na rukovodećim funkcijama kandidata, nakon šest dana upućuju novi nacrt zakona, opet po hitnoj proceduri, jer im se žurilo, pošto je konkurs za izbor šefa inspektorata bio na pomolu. Nakon izmjene zakona, ekspresno se zacrtanom kandidatu prilagođava i organizacioni plan, da se ne bi ponovio propust kao u slučaju kada je propao pokušaj HDZ-a da na mjesto šefa inspekcija u Poreskoj upravi Distrikta na godinama upražnjeno, čuvano i rezervirano mjesto dovedu nekompetentnog kandidata.

 

Farsa o “zakonitom” izboru kandidata Bulčevića začinjena je direktnim učešćem gradonačelnika Milića u povjerenstvu kojem je on sam “povjerio” posao izbora šefa inspektorata. Iako je zamjenik gradonačelnika Anto Domić (HDZ) mogao biti angažovan na izboru, vjerovatno bi mu bilo previše da bude još i potpisnik odluke o izboru kojom se, inače, prepušta ovo “hrvatsko” mjesto koalicionim partnerima u zamjenu za opstanak oslabljenog i dekapacitiranog HDZ-a u vlasti. Nacionalne stranke su time zorno pokazale da im nije stalo do nacionalnih interesa, već samo do fotelja svojih rukovodilaca i članova uže porodice.

 

No, to nije sve, kako bi rekli u reklamnim porukama. Sve gore navedeno nije ništa spram onog što se “iza brda valja”. Naime, Bulčević bi, hladno i “pošteno”, sukladno pomenutim izmjenama zakona, nakon imenovanja mogao da se pojavi jedan dan na poslu i odmah “zamrzne” radno mjesto i vrati se na sadašnju dužnost glavnog koordinatora. Time se otvara mogućnost da treći član komisije Dževdet Šahović, aktuelni glavni inspektor, zamjenik šefa inspektorata, bude postavljen za vršioca dužnosti šefa inspektorata, tako da ni njemu trud ne bi bio “džaba”.

 

Građani Brčko distrikta treba da ne vjeruju svojim očima i ušima i da povjeruju u zakonitost ove procedure. Po ko zna koji put ponavlja se priča o namještenim konkursima i unaprijed poznatim odabranim kandidatima, a istražni organi nemaju informacija o mogućoj korupciji, iako se u gradu vrlo dobro zna gdje je najbolja hrana, gdje je najbolji provod, te ko je predviđen da pobijedi i ko će biti njegova rezerva u slučaju da prvi kandidat ne prođe na natječaju.

 

Građani Brčko distrikta, ipak, imaju poluge kojima mogu izbaciti iz ravnoteže korumpiranu vlast. Na sljedećim oktobarskim izborima biraće između snaga koje ovu zemlju dokazano vode unazad i građanskih snaga koje su okrenute pozitivnim civilizacijskim vrijednostima. Uvjereni smo da će građani znati kako ispravno postupiti.