Naslovnica

ODRŽANA SJEDNICA CENTRALNOG IZBORNOG ŠTABA

U Sarajevu je danas održana sjednica Centralnog izbornog štaba Demokratske fronte.

U novim društvenim okolnostima izazvanim pandemijom i posljedično ekonomskom krizom koja utiče na sve sfere života pa i na finansiranje političkih stranaka, Demokratska fronta se odlučila na kampanju koja će biti realizirana s minimalnim novčanim sredstvima.

Lokalni izbori 2016. godine su pokazali da je utjecaj opće stranačke kampanje na rezultate lokalnih organizacija zanemariv i da se glasači na lokalnim izborima sve više orijentiraju isključivo na lokalne teme kojima daju najveći značaj.

Ipak, Demokratska fronta mora zadržati koherentnost svoje opće politike na svim nivoima zbog kontinuirane promocije osnovnih političkih ideja, ali i pripreme za opće izbore 2022. godine. U tom smislu kampanja će imati zajedničku poruku, slogan i vizualnu identifikaciju koja će biti obavezno primijenjena kod svih stranačkih aktivnosti koje će biti u nadležnosti izbornog štaba na nivou centrale stranke. Također, centrala stranke bit će zadužena za prikupljanje podataka od lokalnih organizacija, analizu i koordinaciju s lokalnim izbornim štabovima te komunikaciju s Centralnom izbornom komisijom. Nosioci svih ostalih predizbornih aktivnost biće lokalne organizacije.

Izborni program je u cijelosti posvećen temama budućeg razvoja lokalne zajednice s fokusom na nekoliko ključnih projekata.

Kampanja će se organizovati prioritetno po principu ličnog kontakta kandidata prema biračima u skladu s aktuelnim epidemiološkim  mjerama, s time da svaki oblik promocije uključuje promociju kandidata za načelnike i nosioce lista.

Svoj doprinos krajnjem izgledu i Izbornog programa i predstojeće kampanje daće i Politička Akademija Demokratske fronte, koja će se sutra održati sjednicu.

Podsjetimo, Demokratska fronta izlazi u 67 općina na izbore za općinska vijeća i načelnike/gradonačelnike.

Od toga u 12 općina i gradova u koaliciji sa  Građanskim savezom. (Bihać, Zvornik, Zenica, Srebrenica, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Vogošća, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Trnovo (FBiH) .

U Prijedoru izlazimo unutar koalicije Pokret za Prijedor, u Prozor-Rami unutar lokalne koalicije.

U ostalim općinama/gradovima (53) Demokratska fronta nastupa samostalno.

Ukupno na listama je preko 1200 kandidata/kandidatkinja.

Demokratska fronta će imati i 13 kandidata/kandidatkinja za načelnike/gradonačelnike, što samostalno, što u koalicijama, i to u slijedećim općinama/gradovima: Cazin (DF), Bihać(DF-GS), Lukavac (DF-SD), Tuzla (DF-SD), Kakanj(DF), Donji Vakuf(DF), Kreševo(DF), Novi Grad Sarajevo (DF-GS), Novo Sarajevo(DF-GS),Vogošća (DF) Centar-Sarajevo (DF-GS), Stari Grad (DF-GS) i Istočno Sarajevo(DF).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *