Održana edukacija “Zašto NATO” u organizaciji Odbora za pitanja mladih DF-a i FOM SDP-a BiH

Apr 04 2018
(0) Comments

Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana edukacija pod nazivom “Zašto NATO” povodom obilježavanja Dana NATO-a koju su organizovali Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte (DF) i Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (FOM SDP BiH) u saradnji sa Internacionalnim republikanskim institutom u BiH.

Prisutne je pozdravio Rohan Maxwell, viši vojno – politički savjetnik i šef savjetodavnog odbora u NATO štabu Sarajevo i rekao:  „NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne. Vaša se zemlja već 2001. godine odlučila za NATO put. Misija vas mladih ljudi u svemu tome je učenje u NATO-u, kako bi svoje stavove zasnivali na činjenicama, za i protiv.“

Projekat je osmišljen u svrhu educiranja članstva mladih Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o važnosti euroatlanskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu članstva u Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora (North Atlantic Treaty Organization – NATO), odnosno Svjevernoatlanskom savezu.

Malik Garibija, sekretar za javne politike i javne inicijative Socijaldemokratske partije  BiH i jedan od organizatora edukacije je pozdravio prisutne i napomenuo koliko su bitne ovakve edukacije jer je medijski prostor zagušen za ovakve teme. „NATO je pitanje mira, stabilnosti i prosperiteta. Nadam se da ćemo danas razgovarati baš o tim perspektivama.“ rekao je Garibija.

„Šta to tačno znači prijem u NATO ili ne, to nam mogu reći samo ovakve edukacije, kako bi nam dali neke bolje perspektive o tom putu.“, rekao je u uvodu Amir Vrca, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte i jedan od organizatora i dodao da je ova edukacija svojevrstan odgovor na sve secesionističke, trećeentitetske i fildžanske politike u BiH.

Predstavnica Intenracionalnog republikanskog instituta u BiH, Anesa Omanović je naglasila da je veoma ponosna na mlade ljude koji su danas odlučili doći ovdje, zahvalila se predstavnicima NATO-a koji su prisustvovali edukaciji, te organizatorima.

U svojstvu predavača, osnovne informacije o NATO-u je izložio Davor Vuletić, član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u ZD Parlamenta FBiH, a o Bosni i Hercegovini i NATO integracijama je govorio potpredsjednik GO SDP-a i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zekerijah Osmić.

U posljednjem dijelu edukacije održana je panel diskusija na temu „Prednosti i posljedice (ne)priključenja Sjevernoatlanskom savezu“ u kojoj su panelisti bili prof.dr. Ešref Kenan Rašidagić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA i Branimir Jukić, bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i pri Misiji NATO-a u Briselu.