Održana 26. sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Nov 02 2017
(0) Comments

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Razmatrajući aktuelnu društveno političku situaciju u zemlji, Predsjedništvo se referiralo i zauzelo stavove oko nekoliko pitanja koja traže stav ove partioje.

Prije svega, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, mišljenja smo da su ovdje, ne slučajno, a sa namjerom da se pažnja javnosti ne fokusira na egzistencijalne probleme i države i građana, stvari krenule obrnutim redom i do te mjere ispolitizirane da mogu dovesti do posljedica nesagledivih razmjera.

Nema ništa od Izmjena izbornog zakona dok se ne krene od početka a to je implementacija presuda Sejdić-Finci i Zornić-Pilav. Tek onda bi se moglo krenuti u te izmjene, svakako poštujući Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Ovako,pogotovo kada je riječ o prijedlogu HDZ-a, intencija je dalja homogenizacija i teritorijalizacija zemlje i svih njenih građana. Stoga, zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH – će glasati protiv ovog prijedloga.

Naravno da će Demokratska fronta, ukoliko se ovom procesu priđe onako kako mislimo da treba, od „glave“ a ne „repa“, dati svoj doprinos u kreiranju Izbornog zakona na čemu svakodnevno radimo i bićemo spremni u redovnoj parlamentarnoj proceduri participirati sa svojim prijedlogom.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je,još jednom (i pored zvaničnog saopštenja koje smo već objavili) osudilo neprimjeren i po državu BiH i njene institucije uvrijedljiv način na koji je potpisan sporazum o gasifikaciji Rafinerije u brodu od strane Vlade Republike Hrvatske i Vlade jednog od dva bh entiteta –Republike Srpske.

Takođe,Predsjedništvo upozorava državne vlasti i građane na poslednja dešavanja vezana za prekrajanje granica između Srbije i BiH na lijevoj obali Drine , u kojima je  ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara Igor Crnadak – prekoračio i zloupotrijebio svoja ovlaštenja, jer nije imao stav Vijeća ministara.

I jedna i druga stvar koja nam se desila(gasifikacija rafinerije i prijedlozi izmjene  dijela granice sa Srbijom) drastično, po ko zna koji put ukazuju na činjenicu da smo jedina zemlja na svijetu koja Zakon o vanjskim poslovima, što je nepojmljivo!

Predsjedništvo DF-a je dalo punu podršku donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je napravljen na inicijativu naših zastupnika, i koji je dobio podršku Klubova svih političkih partija osim HDZ-a.

Predsjedništvo je verifikovalo rezultate Unutarstranačkih izbora na nivou Regionalnih/Kantonalnih/Gradskih/Općinskih odbora Demokratske fronte.

Predsjedništvo DF-a je usvojilo Izvještaj o provedenim aktivnostima Političke akademije DF-a u ovoj godini i imenovalo Dževada Adžema za novog koordinatora PA.

Predsjedništvo je donijelo odluku da se ispred Odbora za pitanja mladih DF-a deligira jedan član Predsjedništva Stranke.