Lana Velić, vijećnica DF-a u OV Novi Grad Sarajevo: „Građani imaju pravo biti objektivno i detaljno informirani o pitanjima koja ih se direktno tiču.”

Dec 28 2018
(0) Comments

Jučer je održana prva sjednica OV Novi Grad Sarajevo koja je emitovana uživo putem facebook naloga Općine Novi Grad Sarajevo. Klub Demokratske fronte posljednje dvije godine je insistirao i tražio da se sjednice prenose direktno jer su svjesni da je javnost rada izabranih zvaničnika ključan faktor u informisanju građana ali i za građansku uključenost u odluke koje se donose u njihovo ime. Iza zatvorenih vrata i u dosadašnjih dvije minute priloga emitovanih na TVSA, javnost nije imala priliku da vidi način i svrhu djelovanja pojedinih klubova i pojedinaca koji su dužni  da djeluju za dobro svih građana sa područja Općine Novo Grad Sarajevo, a ne samo za izdvojenu zajednicu koja je dala najveću podršku nekome.

„Veoma sam ponosna što smo uspjeli da ostvarimo jedan od naših ciljeva. Zajedno sa kolegama Mirzom Trhuljem, Adnanom Podžom i Mirzom Memiševićem konstantno sam insistirala na javnosti rada OV. U početku smo nailazili na veliki otpor većine, ali drago mi je da su napokon prepoznali važnost prenosa uživo“, naglasila je vijećnica Velić.

Jučerašnja sjednica je pokazala javnosti kako se ophode i obraćaju pojedini vijećnici prema drugima, gdje smo svi imali priliku vidjeti izlaganja vijećnika Hasana Hodžića koji je vrijeđao vijećnika Demokratske fronte Mirzu Memiševića i vijećnika Naše stranke Ibru Obhodžaša. Ovakvo ponašanje je za svaku osudu te ne priliči niti jednom izabranom zvaničniku. Osuđujemo ovakve pojave i istupe onih koji trebaju da djeluju u ime građana i za građane. Nadamo se da će ovakav istup biti predmet rasprave Etičke komisije u Općini Novi Grad Sarajevo.