Lana Velić, gradska vijećnica Demokratske fronte: “Spomen obilježje na Kazanima će biti poruka za sve naredne generacije šta se zbilo na tom mjestu i pouka šta se nikad više ne smije ponoviti.“

Dec 19 2018
(0) Comments

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva prihvatanjem amandmana na prijedlog Budžet Grada Sarajeva za 2019. godinu, a kojeg je uputila gradska vijećnica Demokratske fronte Lana Velić, izgledno je postavljanje spomen obilježja na Kazanima u narednoj godini.

Vijećnica Velić je u protekle dvije godine  vijećničkim pitanjima i amandmanima na Budžet  Grada Sarajeva insistirala na pozicioniranju ovih sredstava kako bi se projekat izgradnje spomen obilježja na Kazanima nakon 6 godina konačno i započeo.

Inicijativa koja je potekla od bivšeg potpredsjednika FBiH Svetozara Pudurića, te insistiranja sadašnjeg potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i vijećnice Lane Velić, konačno su utvrđena budžetska sredstva za izradu projektne dokumentacije  i početak izgradnje spomen obilježja na Kazanima.

Prošlo je 25 godina od ratnog zločina na Kazanima, gdje su se tokom 1992. i 1993. dešavala ubistva srpskih civila u Sarajevu. Broj ubijenih na Kazanima do danas nije zvanično utvrđen, a  pronađeni su ostaci 29 osoba. Za ovaj ratni zločin u opsjednutom Sarajevu smatra se odgovornim komandant 10. brdske brigade Mušan Topalović Caco. Osumnjičen je za ubistva civila, ali i svojih saboraca Srba i Hrvata.

Ali to ni u kom slučaju ne znači da je to bila politika Sarajeva ili Armije Republike BiH. Postavljanjem spomen obilježja na Kazanima, Grad Sarajevo se opredjeljuje za suočavanje sa prošlošću i opredjeljuje se za iskazivanje poštovanja svim žrtvama proteklog rata, bez pravljenja ikakvih razlika.