Izjave

Komšić: Odnosi u Predsjedništvu nisu loši, ali su udaljeni stavovi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za Fenu kaže da nije siguran zašto predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije zakazivao češće sjednice. Da li je to, kako kaže, zbog odnosa prema ovom poslu ili njegova zauzetost poslom u Banjaluci.

Podsjetio je da je u mandatu u kojem je Komšić ranije bio član Predsjedništva kolektivni šef države zasjedao najmanje dva puta mjesečno ponekad i češće, te Komšić najavljuje da kada on preuzme predsjedavanje tom institucijom nastavit tako raditi u skladu s materijalima koji pristižu.


Tvrdi da nema potrebe da neke stvari čekaju na razmatranje, poput međunarodnih sporazuma uključujući one finansijske koji imaju odredbu o naplati kamata na neiskorištena sredstva.

Tu je i pitanje agremana, jer Komšić podsjeća da postoji diplomatska pravila da ukoliko se ne odgovori na zahtjev za agreman drugim državama u roku od tri mjeseca smatra se da je agreman odbijen.

“Primjera radi, ovosedmična sjednica imala je više od 70 tačaka dnevnog reda. Kako sada obraditi sve te tačke, a da ne bude površno budući da se nekad radi o delikatnim stvarima”, kazao je.

S druge strane, odnosi između članova Predsjedništva na personalnom nivou nisu loši, ali politički stavovi su udaljeni, napominje Komšić i to posebno s Dodikom koji je, dodaje, neobičan po načinu rada i pristupanju poslu u Predsjedništvu. Ipak, Komšić podsjeća da je Dodik izbor građana.

Jedan od tačaka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bilo je pitanje migracija, a Komšić je ponovio da je od Vijeća ministara na uvid zatražen plan o zaštiti interesa BiH kada je u pitanju migrantska kriza.

“To pitanje ne rješava Predsjedništvo. Ključno je Vijeće ministara, a mi možemo samo pokazati interes za tu situaciju i predlagati inicijative koje neko može i ne mora prihvatiti. Takva je bila pitanje angažmana nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, jer stalno se ističe da nedostaje ljudi koji bi zaštitili granicu gdje migranti ilegalno ulaze u BiH, ali to nije prihvaćeno”, naglasio je.

Jedan od prijedloga oko kojeg su se usaglasili članovi Predsjedništva BiH je razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kada bi se zatražilo formiranje zajedničkog tima srbijanskih i bh. službi sigurnosti koji bi presijecali ilegalne kanale za migracije koje kontroliraju ilegalne grupe.

Bilo je razgovora i o angažmanu policijskih snaga Evropske unije (FRONTEX), ali to se može dogoditi samo na granici s EU, a to je u ovom slučaju granica s Hrvatskom.

Međutim, kaže Komšić, zbog nerazjašnjenih pitanja o tome iz RS zatraženo je pojašnjenje da li to znači angažman policijskih snaga samo na granici s Hrvatskom ili i prema Srbiji.

Osvrnuo se i na pitanje izmjena Izbornog zakona i činjenicu da se time na neki način uvjetuje imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH, kazavši da bi se to pitanje donekle riješilo predloženim zakonom o izbornim jedinicama.

Pojasnio je da bi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića mogle biti implementirane izmjenom samo jedne rečenice u Izbornom zakonu, jer Ustavni sud je rekao da ne može u Izbornom zakonu stajati da obavezno iz svakog kantona po jedan pripadnik konstitutivnog naroda dolazi u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Naime, tako je odlučeno, jer u Ustavu Federacije BiH stoji da iz svakog kantona dolazi po jedan pripadnik konstitutivnog naroda ukoliko je izabran i to je suština izmjena Izbornog zakona.

“To nije teško uraditi, teško je samo ukoliko se nešto ne želi uraditi. Također, tom apelacijom se želio izmijeniti ustavni sistem BiH, što nije prihvatljivo”, stav je Komšića koji, kako kaže, poziva na razum budući da i Evropska komisija traži uklanjanje ustavne diskriminacije.

Istaknuo je i da se predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) koja je podnijela sličnu apelaciju Ustavnom sudu našla u problemu, jer Ustavni sud ima odluku kojom je već odbijena njena apelacija.

“Predsjednik Suda ne želi staviti tu apelaciju na dnevni red plenarne sjednice nego se razmišlja kako da Krišto povuče svoju apelaciju, jer će odluka Ustavnog suda oboriti i apelaciju u slučaju Ljubić. To je cirkus. Tako je to kada se zakoni, ustav i odluke Ustavnog suda tumače po svom nahođenju”, smatra Komšić.

Na kraju intervjua član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je mnogo toga do BiH te smatra da će sva pitanja biti lako riješiti ukoliko se istinski želi sigurnost, stabilnost, napredak i vladavina prava, a mnogo toga donosi NATO i EU te je potrebno provoditi pravila koja tamo važe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *