Naslovnica

Komšić ispunjava predizborno obećanje o vraćanju imovine BiH u Hrvatskoj

Predsjedništvo BiH zatražilo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici spisak sve imovine koju Bosna i Hercegovina potražuje od Hrvatske, procjenu vrijednosti potraživanja imovine, pokrenute pravne radnje u zemlji i u Hrvatskoj radi ostvarivanja prava vlasništva nad pomenutom imovinom, problemi koji se eventualno javljaju prilikom ostvarivanja prava vlasništva i pravni elementi koji to eventualno ometaju.
 
Za ovu odluku glasala su sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, prije godinu dana prilikom zvanične najave kandidature za člana Predsjedništva obećao je da će raditi na povratu imovine Bosne i Hercegovine. Komšić je tada kazao da u tome očekuje i podršku člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.
 
„Očekujem u u vezi s tim i podršku člana Predsjedništva iz srpskog naroda, jer treba znati da se radi o zajedničkoj imovini koja pripada i srpskom narodu. Nadam se da će član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, ma ko to bio, za to imati sluha. jer se radi o konkretnom interesu. Pozivam i sve one koji pretendiraju na pozicije članova Predsjedništva iz reda bošnjaškog i hrvatskog naroda da unaprijed o tome daju svoj stav. Jedan stav je već poznat. To je Čovićev stav, da će do posljednjeg atoma snage i dalje nastaviti da radi protiv interesa ove države, ali on će u tome biti sprječen od strane građana BiH”, rekao je tada Komšić.
 
Članovi Predsjedništva BiH jučer su uputili zahtijev  da im se dostavi lista planiranih budućih aktivnosti Sektora za sukcesiju u vezi s omogućavanjem Bosni i Hercegovini da ostvari svoje pravo vlasništva nad njihovom imovinom koja se nalazi u  Hrvatskoj, kao i prijedlog mjera koje se u narednom periodu mogu poduzimati u pitanjima zaštite imovine u susjednoj Hrvatskoj.
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *