Izjave

Komšić: Dačić se ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je danas da se ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH.

Dačić učestvuje na sastanku šefova diplomatije, koji se održava u okviru Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), u Sarajevu gdje je novinarima kazao da bi Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska mogli postupiti isto u smislu kako zajednički vanjsku politiku vode Albanija i Kosovo.

Komšić je u izjavu za Fenu naglasio da je očito da Srbija ne može koordinirati vanjsku politiku ni sama sa sobom te istaknuo da frustracije oko Kosova Dačić neće liječiti na Bosni i Hercegovini.

– Izgleda da mu nimalo ne prijaju visoke temperature, pa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora stalno ispravljati njegove gafove – podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da se po ko zna koji put Dačića mora educirati o ustavnom uređenju BiH u kojoj je u skladu s Ustavom BiH utvrđeno da je Predsjedništvo BiH isključivo nadležno za vođenje vanjske politike države.

Predstavnici Albanije i Kosova ne prisustvuju samitu u Sarajevu zbog, kako su naveli, nejednakog pristupa svim zemljama članicama ove regionalne inicijative za saradnju.

Dačić je još kazao da se u slučaju Albanije i Kosova može govoriti o stvaranju “Velike Albanije”, naglašavajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

2 thoughts on “Komšić: Dačić se ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH

  1. Nece oni doc sebi dok im neko ne opali dobru samarcinu, kao sto je Nato 1999. Ili dok se ne svedu na neki beogradski pasaluk.

  2. Dacic ima nekad ne odmerene izjave i ponasa se ponekad i oholo ali ovo sto je izjavio u Sarajevu je bilo hipoteticki i nije bilo usmereno na suverenitet BiH. Srbija podrzava integritet BiH i sta vise , nudila je BiH blisku saradnju na obostranu korist obe drzave i oba naroda . Zasto Komsic ne odgovori na to zasto je BiH to odbila ? Zasto ne odgovri cije interese brani i zasto nebrani interese BiH? Ovaj covek zastupa strane interese i njega netreba uzimati ozbiljno a sama cinjenica da se nalazi na polozaju u BiH govori koliko je to lose i za BiH i za region.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *