Naslovnica

Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu F BIH: Pokrenut Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini

„Tražimo ukidanje diskriminacije prema radnicima u realnom sektoru u pogledu korištenja prava na slobodan dan u vrijeme praznika“.

Kroz Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, u situaciji kad nema političke volje za donošenje Zakona o praznicima na nivou Bosne i Hercegovine, moguće je obezbijediti radnicima  u Federaciji BIH zakonsku mogućnost da se koriste slobodnim danima  u dane praznika,  što bi bilo posebno značajno za radnike u realnom sektoru.

Naime, rad u dane praznika regulisan je Zakonom o praznicima  koji je preuzet od Republike Bosne i Hercegovine, no ono što je naša stvarnost je da poslodavci u realnom sektoru, uglavnom, ne poštuju ovaj Zakon te on važi samo za radnike i radnice u državnom sektoru.

Zemlje u okruženju i entitet Republika Srpska  navedeno pitanje su riješili kroz donošenje Zakona o praznicima.

Ovo pitanje je bilo moguće riješiti i na način izmjena i dopuna Zakona o radu no obzirom da su sindikati u proteklom periodu zagovarali snažno ove izmjene, a od zakonodavca nije bilo uvažavanja sugestija i inicijativa za ovu vrstu izmjena, ostala je mogućnost da se  pitanje korištenja slobodnog dana za radnike u vrijeme praznika riješi pravedno kroz izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Kroz   predložene Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini  definisano je da  je trgovac (poslodavac)  dužan poštovati državni praznik i neradni dan u skladu sa Odlukom o neradnim danima koju donosi Vlada  F BIH na prijedlog nadležnog ministarstva ,a na način da omogući svim radnicima slobodan dan ,osim u slučajevima kada priroda posla, odnosno tehnologija procesa rada zahtjeva neprekidan rad. U tom slučaju ,prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini  Ministarstvo za rad i socijalnu politiku  F BIH  će odrediti koji privredni subjekti mogu raditi i u kojem obimu u dane državnog praznika.

Kako se ne radi o obimnim izmjenama i dopunama Prijedlog  izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini  Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu  Parlamenta F BIH uputio je u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

U situaciji kad nemamo donešene  sve  neophodne Zakone iz oblasti Radnog zakonodavstva ,kako bi se ukinule diskriminacije  prema radnicima i zaštitila radnička prava, pitanje odnosa prema radnicima u realnom sektoru, u svjetlu mogućnosti korištenja slobodnog dana  u dane praznika, dobija zasigurno još značajniju dimenziju.

I na kraju uzmemo li u obzir da su upravo ovi radnici iz oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti i za vrijeme proglašene  pandemije  izazvane Corona virusom bili dodatno izloženi  opasnosti po zdravlje  radeći na izloženim radnim mjestima  nemojmo da zahvala za to nas kao društva i institucija ostane samo formalna pohvala za rad u posebno teškim okolnostima.

Najmanje što se može učiniti je da  za vrijeme praznika jasno definišemo i zaštitimo prava radnika, posebno u realnom sektoru, na slobodan dan i omogućimo im jednakost sa  radnicima u državnom sektoru u pogledu korištenja  slobodnih dana za vrijeme praznika.

Sva druga otvorena pitanja iz domena ostvarivanja radničkih prava neophodno je što prije rješavati  jer u suprotnom tendencija odlaska  građana iz naše zemlje neće imati silaznu nego „strelovito uzlaznu“ putanju!

Ostaje da se vidi šta će Vlada dati kao odgovor na upućene izmjene i dopune Zakona ali  i koliko parlamentarci shvataju  značaj ovog pitanja i žele pomoći radnicima da ostvare svoja zaslužena prava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *