Izborni program kandidata za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića: HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU

 

 

Ovom prilikom Demokratska fronta objavljuje izborni program Željka Komšića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U dokumentu pod naslovom: “HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU – Programska načela političke borbe za društvo ravnopravnih građana”, date su osnovne političke odrednice u sadašnjem i budućem političkom djelovanju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Moderna država Bosna i Hercegovina izgrađena je na temeljima hrabrosti i poštenja dviju antifašističkih generacija. Prva generacija pripadala je Narodnooslobodilačkom pokretu, a druga Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Oslanjajući se na tu tradiciju, samo hrabrošću i poštenjem možemo nastaviti graditi institucije države Bosne i Hercegovine i ostati na pravoj strani povijesti.

Današnja borba za državu je prije svega borba za njene institucije. Protekle četiri godine obilježila je upravo takva borba. Konstantni napadi separatista uglavnom su odbijeni. Za korak dalje u jačanju institucija države nužna je pobjeda probosanskih i građanskih političkih opcija koje neće kalkulirati s državom, njenim institucijama te unutarnjim i vanjskim političkim prioritetima, definiranim odlukama institucija. . Država će preživjeti i razvijati se samo ako njezine ključne institucije kontroliraju državotvorne političke snage. Za tu kontrolu se borimo pošteno i bez kalkulacija, a na svojoj strani u borbi želimo vidjeti sve one političke i društvene snage, muškarce i žene, koji nemaju drugu domovinu osim Bosne i Hercegovine!

Etničko-konstituentno uređenje države Bosne i Hercegovine izvor je stalnih sukoba. Taj koncept mora biti zamijenjen snažnijim zagovaranjem ideje građanske države. Ova ideja nije ničije stranačko, već zajedničko dobro, političko i povijesno nasljeđe Prvomartovske Republike Bosne i Hercegovine. Sve presude Europskog suda za ljudska prava daju nam puno pravo da se i dalje borimo za građansku državu po principu jedan čovjek – jedan glas. Nitko u državi Bosni i Hercegovini neće biti manji ni Bošnjak, ni Hrvat, ni Srbin, ni Židov, ni Rom ako odbacimo zastarjeli koncept konstituiranja naroda koji je pred svim sudovima, europskim i svjetskim institucijama dokazan kao glavna kočnica o napretku države Bosne i Hercegovine.

Ono što je normalno u demokratskom svijetu za nas u Bosni i Hercegovini još uvijek je samo san. Svjesni smo da ostvarenje tog sna ne može doći preko noći, ali od njega nikada nećemo odustati. Odustajanje od tog našeg sna je uvod u ostvarenje snova onih koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini. Stoga se borba za građansku Bosnu i Hercegovinu mora nastaviti. Borba je proces, ali naš san je da Bosna i Hercegovina najkasnije do stote godišnjice državnosti bude potpuno građanska država.

Bez političkog suvereniteta države, koji nam službeni Zagreb i Beograd pokušavaju oduzeti kroz potpunu kontrolu nad domovima naroda, nemoguć je ekonomski suverenitet države Bosne i Hercegovine. Samo u državama s punim političkim suverenitetom građani mogu u potpunosti upravljati svojim resursima i javnim dobrima.

Od Daytonskog sporazuma do danas živimo u sustavu konstituentnih etničkih zajednica koji zanemaruje ulogu građanina. Ovakav sustav ne samo da susjedima ostavlja mogućnost miješanja u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, već proizvodi korupciju, kriminal i nepotizam. Konstituentnost i korupcija su dva oka u glavi, neraskidivo povezana i jedno bez drugog ne ide. Gradimo građanski sustav u kojem nacionalna pripadnost nikome neće biti ni privilegija ni nedostatak u ostvarivanju ljudskih, građanskih, radnih i drugih prava.

Radimo na jačanju građanskog principa koji podrazumijeva da su lični kvalitet građanina, njegova sposobnost, obrazovanje, moral i čast ispred pripadnosti nekoj etničkoj zajednici. Vjerujemo u običnog građanina Bosne i Hercegovine, u ono što taj građanin jeste kao takav, a ne u ono što je po porijeklu i identitetskom pripadanju. Građanska država ne traži od bilo kojeg Bošnjaka, Hrvata, Srbina, Roma, Jevreja ili drugog građanina Bosne i Hercegovine da se odrekne svog etičkog ili vjerskog identiteta. Zalažući se za ravnopravnost svih građana, zalažemo se i za jačanje tih identiteta.

Želimo stvoriti jednake mogućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, gdje će do izražaja doći individualni kvalitet nauštrb pogodovanja zbog pripadnosti nekoj političkoj stranci ili etničkoj skupini. Samo u takvom ambijentu moguć je progres pojedinca i društva u cjelini. Smatramo da samo građanska država može ponuditi takav ambijent, ambijent zdrave konkurencije i u političkom i u ekonomskom smislu, ambijent nadmetanja u dobru i privređivanju, nasuprot ambijentu etničkih podjela, stranačke korupcije i nepotizma. Takav ambijent može osigurati samo pravedna vladavina demokratske većine.

U godinama iza nas pokazali smo da smo spremni donositi teške, nekada i nepopularne odluke, za koje je vrijeme pokazalo da su bile ne samo hrabre nego i ispravne. Nikada nismo niti ćemo kalkulirati sa interesima države. Uvijek ćemo iskreno zastupati sve ono za što duboko vjerujemo da je u interesu države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. I u budućnosti ćemo tako nastaviti, ohrabrujući sve druge i političke stranke i pojedince da se bezrezervno stave u zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine, te da o ključnim državnim interesima ne samo pronađemo zajednički jezik nego da i tu vrstu zajedničkog jezika provedemo u djela. Nikada nećemo odustati od borbe za domovinu, nikada mi nećemo unositi razdor među one koji su za državu Bosnu i Hercegovinu. Uvijek ćemo biti tu, zajedno sa drugima, riješeni da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo živjeli u boljoj i normalnoj državi, jer domovina je najvrijednije što imamo.

U nastavku pročitajte cjelovit sadržaj Programskih načela političke borbe za društvo ravnopravnih građana.

HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU

Izborni program kandidata za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU

Izborni program kandidata za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Kada pobjeđuju poštenje i istina i Bosne i Hercegovina pobjeđuje!

Sekretarijat Demokratske fronte

 

Adresa: Radićeva br. 8, 71 000 Sarajevo

Telefon: +387 (0)33 710 400

Fax: +387 (0)33 711 620

E-mail: sekretarijat@fronta.ba

Copyright © 2022 – Demokratska fronta – Design by AL

Kada pobjeđuju poštenje i istina i Bosne i Hercegovina pobjeđuje!

Copyright © 2022 – Demokratska fronta – Design by AL