DF Sarajevo: Promijeniti nazive spornih ulica i u Sarajevu – Naša stranka se ne smije bojati NiP-a

 

 

Kantonalni odbor Demokratske fronte poziva Vladu Kantona Sarajevo i Općinu Centar da po hitnoj proceduri izmijene nazive ulica u Sarajevu koje nose imena po kvislinzima i promotorima kvislinških ideologija.

Smatramo da ličnosti poput Mustafe Busuladžića u historijskom smislu ničim nisu zadužile Sarajevo, da se radi o historijski gledano potpuno marginalnim figurama, koje nikada ne bi dobile ulicu u Sarajevu, da im komunistički režim nije oduzeo život zbog pripadništva ideologiji koja je poslije Drugog svjetskog rata doživjela zaslužen poraz.

Sam Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH, u svojim javnim istupima nigdje nije isticao bilo kakav značaj pomenutog Busuladžića, pa je stoga nejasno u čemu stranke desnog političkog spektra vide ideološku i političku opravdanost toga da Busuladžić uživa status figure koja zaslužuje da ima ulicu u Sarajevu.

Sa druge strane još je nejasnije zbog čega stranke lijevo – liberalne orijentacije, poput Naše stranke danas ne vide problem u tome, a u prošlosti su bile naročito glasne u vezi s tim pitanjem. Naročito je upitan odnos aktuelnog načelnika Općine Centar Srđana Mandića kojemu su građani povjerili načelničku fotelju upravo na tragu takvog raspoloženja, a koje je po svemu sudeći iznevjereno od strane Mandića, prije svega zbog straha od reakcije partnera iz Naroda i pravde. Kako drugačije objasniti činjenicu da je bilo moguće promijeniti naziv ulica u Mostaru, ali ne i u općini Centar gdje vlast čine načelnik i premijer iz Naše stranke.

Međutim, uprkos tome pozivamo načelnika Mandića i premijera Fortu da smognu snage i hrabrosti, odupru se malignom uticaju Naroda i pravde, te naprave taj iskorak, kako bi se u konačnici izmjenom spornih naziva ulica izbila ta vrsta argumenta separatistima i njihovim politikama, koje prečesto upiru prstom u Sarajevo i pred domaćom i pred međunarodnom javnosti.

 

Kada pobjeđuju poštenje i istina i Bosne i Hercegovina pobjeđuje!

Sekretarijat Demokratske fronte

 

Adresa: Radićeva br. 8, 71 000 Sarajevo

Telefon: +387 (0)33 710 400

Fax: +387 (0)33 711 620

E-mail: sekretarijat@fronta.ba

Copyright © 2022 – Demokratska fronta – Design by AL

Kada pobjeđuju poštenje i istina i Bosne i Hercegovina pobjeđuje!

Copyright © 2022 – Demokratska fronta – Design by AL