Naslovnica

Hrvatski mediji osudili glasanje HDZ-a protiv osude četničkog okupljanja u Domu naroda BiH

Nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj su zastupnici HDZ BiH, stranke čiji je predsjednik Dragan Čović, glasali protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu ovog vikenda koju je predložio Zlatko Miletić (DF), tu odluku HDZ-a BiH osudili su hrvatski mediji i pojedini hrvatski političari.

24sata.hr uz vijest od glasanju HDZ-ovih zastupnika prenijeli su izjave Josipa Đakića iz HDZ-a HR i Ruže Tomašić, zastupnice u EU parlamentu i dopredsjednice Hrvatske konzervativne stranke (HKS).

Josip Đakić (HDZ) ne može vjerovati da je Čović bio među zastupnicima koji je odbio osuditi četnički skup u Višegradu. To je van svake pameti – kratko je rekao šokirani Đakić.

U BiH će biti mira tek kad se smjene Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik i možda više neće biti toliko antagonizma i možda će se moći bolje, poštenije i direktnije razgovarati. Meni se čini da oni skrivaju svoje imovinsko stanje, pa se onda na ovakav način, novim antagonizmom između Hrvata, Bošnjaka i Srba pokrivaju da se javnost okrene nečemu drugome, kao sada Čović, a ne tome kako su se njih trojica obogatila u tako kratko vrijeme – smatra Tomašić dodajući kako bi svatko normalan trebao osuditi četničko okupljanje u Višegradu.

Portal Index.hr također je objavio informaciju o glasanju HDZ-ovih zastupnika koji je podsjetio da prema procjenama koje je izradio Vladimir Žerjavić, ugledni hrvatski stručnjak za demografiju, u zločinima koje su počinile postrojbe pod Mihailovićevim zapovjedništvom ubijeno je najmanje 15 tisuća Hrvata i 29 tisuća Bošnjaka, tadašnjih muslimana.

Posebice teški zločini počinjeni su upravo na području istočne Bosne, gdje se proteklih godina okupljaju Mihailovićevi štovatelji.

Hrvatski Jutarnji list ovu odluku HDZ-a nazvali su skandoloznom koji je naveo i izjavu Šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka koji je izjavio kako je okupljanje u Višegradu bilo čin mržnje i pozivanja na nasilje što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Ivan Pernar također je komentarisao HDZ-ovo glasanje rekavši da je to savez (sa Dodikom) koji nije od jučer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *