Naslovnica

Edita Velić nova predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde

Edita Velić iz DF-a izabrana je za predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde na nastavku konstituirajuće sjednice koja je zakazana na zahtjev deset poslanika Građanskog bloka.

Time je okončana prije više mjeseci započeta konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde. Za to se jednoglasnim odlukama pobrinula većina koju su činili poslanici stranaka iz Građanskog bloka (NBL, Nezavisnog bloka, A-SDA, DF, SDP-a , Naše stranke) te dva poslanika SDA.


I dok je za predsjedavajuću kantonalnog parlamenta izabrana Edita Velić koju je na tu poziciju kandidovao Klub Bošnjaka, dopredsjedavajući je Edim Fejzić iz Kluba Hrvata dok je pozicija dopredsjedavajućeg iz reda Srba ostala upražnjena jer se na današnjoj sjednicu nisu pojavili poslanici Liberalne stranke. Sjednici nisu prisustvovali ni poslanici Stranke za BiH niti dio poslanika SDA, Goraždanske priče i SBB-a. 


“S obzirom da postoji većina u skladu sa onim vraćanjem i predajom mandata, dodjelom drugih mandata, mi smo vidjeli i svoju priliku tu, s obzirom da imamo većinu u klubu Bošnjaka i to smo danas pokazali i napravili ovo. Pokazali smo da želimo odblokirati kompletan proces koji je bio u zastoju zbog jednakog broja kandidata u klubu Bošnjaka, na jednoj i na drugoj strani ih je bilo devet, i to smo ovim današnjim činom deblokirali”, ističe Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.


“Mi pozivamo one koji su izborni pobjednici i tako se vole nazivati, evo sada kada je izabrano rukovodstvo skupštine, pozivamo klub Srba da se konstituiše i dostavi svoje prijedloge i SDA, da s obzirom kako tvrde da imaju većinu da daju prijedlog za mandatara i sastav nove vlade. Mi naravno u tome nećemo praviti nikakve probleme, mi smo svoj dio odgovornosti prema građanima izvršili”, istakla je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.