Izjave

Dženan Đonlagić za Oslobođenje: Doživotno ne nejednakoj vrijednosti glasa

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović već duže vrijeme koristi svaku priliku da u medijskim obraćanjima istakne da su za stranku na čijem je čelu izmjene Izbornog zakona BiH prioritet svih prioriteta. Shodno tome, lider HDZ-a očekuje da će u državnom Parlamentu, sa partnerima u vlasti, imati raspoloženu većinu za izmjene pomenutog zakona na način kako njemu i njegovoj stranci odgovora. Da bi se nešto ovakvo moglo desiti, prije nekoliko dana izrazio je bojazan član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić, kazavši da bi izmjene Izbornog zakona mogle otići u smjeru tzv. ABC modela. Naime, ukoliko bi jedan takav model prošao u Parlamentarnoj skupštini BiH, glas Hrvata i Bošnjaka ne bi vrijedio jednako u svim teritorijalnim jedinicama.

Doživotno ne

Komšić je kazao kako, po tom principu, ne bi vrijedio ništa glas Bošnjaka iz Hercegovine, dok glas Hrvata ne bi imao smisla ukoliko je on nastanjen na području srednje Bosne ili Kantona 10. Upravo ovo je Komšić naveo kao razlog zbog kojeg je BH blok u cjelini trebao ući vlast, tvrdeći da bi na taj način bili “brana koja bi spriječila nove podjele unutar države”.

Poslanik Fronte u Predstavničkom domu PSBiH Dženan Đonlagić za Oslobođenje kaže kako treba odlučno reći “doživotno ne nejednakoj vrijednosti glasa”.

– Izmjene Izbornog zakona, bilo da se zovu ABC ili kako god, koje proklamiraju bilo kakvu nejednaku vrijednost glasa, za mene su apsolutno neprihvatljive. To znači da svaki građanin s pravom glasa mora imati jednaku vrijednost istog bez obzira na to gdje živi, odnosno gdje ima prebivalište. Ako ovaj princip nije vodilja, bilo kakvo rješenje izmjena će neminovno dovesti do novih oblika diskriminacije i novih sudskih slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava. To, složit ćemo se, država BiH sebi više ne može dopustiti, ako želi biti punopravna članica EU, jer još ima ispuniti obavezu prilagodbe izbornog zakonodavstva sa već donesenim presudama Pilav, Zornić, Sejdić – Finci i Šlaku, pojasnio je Đonlagić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *