Izjave

Doc. dr. Amela Sofić, ministrica zdravstva KS: Puno je posla pred nama kako bi unaprijedili sistem

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, Doc.dr. Amela Sofić (DF) gostovala je u emisiji „Život i zdravlje“ na Televiziji Sarajevo.

„Trideset godina sam radila sa pacijentima, to je jako izazovan i naporan posao i sigurno će mi pomoći i u ovom poslu. Pozicija ministrice zdravstva je jedna druga perspektiva koja mi omogućava da budem dio procesa koji mogu poboljšati sistem pružanja zdravstvene zaštite i kao dio tima mogu stvarati procese koji su od koristi građanima Kantona Sarajevo“, kazala je ministrica Sofić.

Napomenula je da je dio prioriteta Ministarstva zdravstva i vječito pitanje primarne zdravstvene zaštite i njenog jačanja.

„Primarna zdravstvena zaštita je stavljena u fokus i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Oduvijek je taj problem prepoznat i moramo da nastavimo da je jačamo. Primarna zdravstvena zaštita je ona koja pruža usluge tamo gdje građani rade, žive i školuju se, odnosno to je prvi kontakt pacijenta sa nekom zdravstvenom ustanovom i tu bi trebao da bude najveći broj zdravstvenih aktivnosti, od dijagnostike, primarne dijagnostike do terapije. Investicija u primarnu zdravstvenu zaštitu nije bacanje novca, već je, kao i investiranje u cjelokupno zdravstvo put ka pravednijem i poštenijem društvenim sistemom“, dodala je Sofić.

Ministrica Sofić govorila je i o drugim mjerama i prioritetima koje Ministarstvo zdravstva planira poduzeti u četverogodišnjem mandatnom periodu, problemima sa kojim se susreće zdravstvo u Kantonu Sarajevo i planovima za unaprjeđenje zdravstvenog sistema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *