DF: Potrebno provesti sve presude iz Strazbura, uključujući i vraćanje imovine Katoličkoj crkvi

Jun 10 2018
(0) Comments
Povodom izjave Vrhbosanske nadbiskupije u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Vrhbosanska nadbiskupija protiv BiH”, Demokratska fronta BiH poziva nadležene institucije države na hitno provođenje ove presude.
Demokratska fronta u potpunosti podržava provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava po navedenom predmetu. Smatramo da je pravo na imovinu jedno od osnovnih demokratskih prava, kako pojedinaca tako i kolektiva a u ovom konkretnom slučaju vjerskih zajednica.
S tim u vezi pozivamo i na provođenje ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić – Finci, Zornić i Pilav) jednako kao i na provođenje ove presude. Pravo na imovinu i jednakopravnost glasa svakog građanina Bosne i Hercegovine neotuđivo je demokratsko pravo. Smatramo da se provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ne može vršiti selektivno. I sve vjerske zajednice i svi građani moraju biti jednaki pred zakonom.
Također, želimo pozvati i sve druge političke subjekte u Bosni i Hercegovini da bez izutetka podrže implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava umjesto što rade na opstrukciji tog procesa i čine sve kako bi se diskriminacija proširila, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava
Demokratska fronta zalaže se za principijelno otklanjanje svih oblika diskriminacije kako prema pojednicima tako i prema kolektivima. Za takvu državu Bosnu i Hercegovinu se borimo, i to ćemo nastaviti da radimo.