Naslovnica

DF pisao SAD, Britaniji, Delegaciji EU, i Nacionalnom demokratskom institutu; Preispitati odnos prema antisemitskom NiP-u

Demokratska fronta uputila je na adrese ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ambasade Velike Britanije u BiH, delegacije Evropske unije u BiH, te na adresu Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) dopis, u kojem pozivajući se na izvještaj State Departmenta, a u vezi sa  zastupanjem antisemtiskih uvjerenja i širenjem homofobije od strane političke partije Narod i pravda, pledira na preispitivanje odnosa prema ovoj političkoj partiji.

Pišemo vam kako bi vas, prije svega, obavijestili o zabrinjavajućem trendu toleriranja i čak promoviranja regresivnih, radikalnih snaga poput stranke Narod i pravda, od strane progresivnijih i liberalnih političkih partija, kao i građanski orijentiranih pojedinca koji utječu na javno mnjenje u Bosni i Hercegovini.

Iako se prije par godina možda činilo nemogućim da bi liberalne i socijal-demokratske političke partije tako otvoreno favorizirale gore pomenutu partiju, poznatu po svojim konzervativnim, netolerantnim i agresivnim politikama, mi smo svejedno suočeni sa sve snažnijom saradnjom između njih. Iako sloboda da se surađuje, kreiraju koalicije i promoviraju drugi politički akteri, uključujući nasilne i fanatičke aktere, mora biti zagarantovana svakoj partiji i pojedincu, nema sumnje da se u ovom slučaju radi o velikom udaru na politike slobode i tolerancije u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da je State department, u svom posljednjem izvještaju, zauzeo veoma snažan stav po pitanju antisemitizma i homofobije koji se kontinuirano provlače kroz politike i istupe članova Naroda i pravde, ne smije proći bez posljedica. Ne samo da bi političke partija povezane sa pokretom koji predvodi Elmedin Konaković trebale preispitate svoj saveze, već je neophodno i da međunarodna zajednica revidira svoj odnos prema ovoj desničarskoj partiji, i prestane i pružati svaku vrstu direktne ili indirektne pomoći.

Stoga, pišemo vam u nadi da će međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini nastaviti da podržava lokalne partnere koji promoviraju i vjeruju u slobodu, sekularizam i prozapadne ideje, i da će ostati predani ideji jačanja suradnje između takvih političkih partija, umjesto onih koji stoje na suprotnoj strani od esencije liberalne demokratije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *