DF OP Busovača: POTREBE I PRAVA STANOVNIKA BUSOVAČE MORAJU BITI PRIORITET!

Apr 24 2017
(0) Comments

Odgovornost i briga vladajućih struktura (SDA i HDZ) za potrebama stanovnika općine Busovača najbolje se može ilustrovati kroz njihov odnos i postupke u proteklom periodu.

Naime, od 22.12.2016. godine nije održana niti jedna sjednica Općinskog vijeća, a razlog blokade leži u činjenici da je na mjesto direktora Doma zdravlja u Busovači imenovan čovjek koji je ovu dužnost obavljao i u prethodne četiri godine. Tokom tog mandata ovu ustanovu je dodatno zadužio, te sada visina duga premašuje 2 miliona KM.

Njihovo odugovlačenje i politikanstvo se ogleda u tome da se, bez obzira što u svojim rukama (11 SDA i 10 HDZ, od 25 članova OV Busovača) imaju mogućnosti da se o ovoj problematici raspravlja i poduzimaju hitne i energične  mjere kakve su neophodne, bar djelimično ublaži trenutna situacija i napravi nekakav sanacioni plan, oni su izabrali da ne čine ništa. Svoje lične animozitete i netrpeljivost liječe preko leđa stanovnika ovog grada, koji su ovakvim vođenjem  Doma zdravlja dovedeni u položaj da im je kao mjera štednje uvedeno ograničenje u izdavanju recepata sa esencijalne liste, za svaku intervenciju moraju sami da kupuju neophodne šprice, injekcije, zavoje i ostalo što je potrebno prilikom medicinskog tretmana.

Za nas iz Demokratske fronte nema dilema i mi jasno poručujemo da je, prije svega, ponovno imenovanje istog direktora DZ-a katastrofalan potez. Mišljenja smo da nije trebao niti dočekati kraj prvog mandata, što se na teret može staviti aktuelnom načelniku (SDA), kao i HDZ-u koji ima mehanizme u svojim rukama (Predsjednik OV-a , Ministar zdravstva u vladi SBK-a ) osim jednog saopštenja na lokalnom portalu nije učinio ništa više!

Moramo se zapitati da li vladajuće političke strukture odgovaraju politikama svojih partija, ili odgovaraju glasačima koji su ih birali, koji na kraju krajeva iz svog džepa plaćaju sve njihove promašaje i pogrešne poteze.

                                                             Demokratska fronta OP Busovača