Naslovnica

DF neće podržati loš zakon o obrazovanju protiv kojeg su i studenti i profesori

Nakon analize Nacrta zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, konsultacija sa nevladinim organizacijama, i niza upozorenja koji su došli iz akademske zajednice, nećemo podržati novi zakon o visokom obrazovanju, poručeno je iz Demokratske fronte Sarajevo.

Sasvim je jasno, na prvi pogled, da niz izmjena koje su predložene iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, vode samo u jednom smjeru, a to je privatizacija javnog obrazovanja. Većim cijenama, diskriminisanjem pojedinih kategorija studenata, stavljanjem u nepovoljan položaj profesora u Sarajevu, i lakšim osnivanjem privatnih škola, se može postići samo jedan rezultat, a to nije modernizacija i unapređenje našeg obrazovanja.

Nadležno ministarstvo kao i skupštinski zastupnici koji iz sjene rukovode procesom izrade ovog zakona, proces moraju vratiti na početak, napraviti ga transparentnim, otvorenim za cijelu akademsku zajednicu, studente, i političke stranke od kojih traže podršku za ovaj zakon, i prihvatiti opravdane kritike. U suprotnom, ovakav nacrt zakona sigurno neće imati podršku, ne samo Demokratske fronte, već i široke javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *