DF i GS postigli konsenzus o zajedničkim listama i kandidatu za člana Predsjedništva BiH

Mar 22 2018
(0) Comments

Na sastanku delegacija Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) postignut je dogovor  da su zajedničke liste i zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH minimum i imperativ za nastup građanskih i lijevih stranaka na izborima. Također, izražena je iskrena  želja da se postigne dogovor sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDPBiH) , oko istih ciljeva i tamo gdje je to moguće, i u to ime ih pozivamo da završimo pregovore oko predizborne koalicije.

Iskreno opredijeljeni za saradnju sa SDP-om , a imajući u vidu da su najviši rukovodioci SDP-a javno iznijeli stav da se slažu sa gore navedenim ciljevima, pozivamo naše drugarice i drugove da odrede vrijeme, mjesto i dnevni red idućeg sastanka. Uvjereni smo da će SDP staviti interese države BiH ispred interesa stranke i pojedinaca i da ćemo u najkraćem roku postići konačni dogovor.

Na kraju, obavezujemo se i pozivamo rukovodioce, članove i aktiviste SDP-a da ne pregovaramo putem medija i ne doprinosimo potkopavanju procesa koji predstavlja jedinu nadu u bolje sutra ove zemlje. Smatramo da  je sazrelo vrijeme da se eventualne lične razmirice ostave po strani, po uzoru na razvijena demokratska društva, u kojima srodne političke snage usmjeravaju sve svoje kapacitete na izbornu pobjedu, s ciljem implementacije političkog programa koji će biti prihvatljiv svim građanima Bosne i Hercegovine.