Demokratska fronta pomogla organizaciji 5. memorijalnog šahovskog turnira „dr. Nijaz Duraković“

Feb 03 2018
(0) Comments

Danas je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu počeo memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika, koji se već petu godinu organizuje u spomen na prof. dr. Nijaza Durakovića. Ovogodišnjoj organizaciji, i spomenu na tog velikog čovjeka pomogla je i Demokratska fronta, a organizator samog turnira je Šahovski klub Sarajevo i Fakultet političkih nauka.

Na turniru, održanom u informatičkoj sali FPN-a, učestvovalo je 30 šahista, ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH. Turnir je igran po “Švicarskom sistemu” od devet kola uz tempo igre 15 minuta po igraču.

“Ovakvih turnira javnih i kulturnih ličnosti ima dosta u Bosni i Hercegovini, koji su posvećeni raznim ličnostima, ali ovaj posvećen dr. Nijazu Durakoviću, je najveći. Konkurencija je velika, 30 učesnika, tu su i igrači koji igraju i u premijer ligi Bosne i Hercegovine i trudit ćemo se da on poprimi i regionalni karakter u narednim godinama.” rekao nam je doc. dr. Suad Kurtćehajić, prošlogodišnji pobjednik ovog turnira.

Prof. dr. Nijaz Duraković je za svog života zadužio Bosnu i Hercegovinu i sve prave patriote jer je u svojim radovima i svom djelovanju isticao ideju cjelovite zemlje svih njenih naroda.  Mnoge osobe iz javnog života danas su se prisjećali svega što je prof. Duraković uradio za ovu zemlju, prisjećali se istinskog patriote, velikog političara, ali i zaljubljenika u šah.

Dr. Haris Gekić, predsjednik Skupštine ŠK Sarajevo  i docent na PMF-u UNSA zahvalio se na izuzetnoj pomoći i doprinosu Demokratskoj fronti.

Podsjećamo, 29. januara navršila se šesta godišnica od smrti ovog dugogodišnjeg profesora Fakulteta političkih nauka i istinskog socijaldemokrate.