Demokratska fronta Brčko distrikta: Vlast traži pare, a građani gladuju!

May 22 2017
(0) Comments
Iako je sa aktuelnom vlašću nastavljen kontinuitet vladavine istih partija iz prethodnog saziva, budžet Brčko distrikta za tekuću 2017. godinu još uvijek nije usvojen, što onemogućava redovno funkcionisanje niza djelatnosti od interesa za građane Distrikta.
Tako, recimo, nije moguće provesti tender za izbor ponuđača javne kuhinje, zbog čega je oko tri stotine najugroženijih stanovnika ovog grada ostalo bez jednog jedinog zagarantovanog obroka.
Brčko distrikt na poljoprivredne podsticaje izdvaja godišnje 7 do 8 miliona, ali zbog nemogućnosti organiziranja nabavke protivgradnih raketa, ulaganja reda veličina desetine hiljada maraka, riziku vremenskih nepogoda su izloženi usjevi, a time dobar dio podsticajnih sredstava ne bi imao nikakvog pozitivnog efekta.
Građevinska operativa trpi zbog kašnjenja tendera, a, inače, kratka sezona građenja je već prepolovljena i svedena na tri-četiri mjeseca.
Kapitalne investicije, takođe su na čekanju, pa je izvjesno da će njihova realizacija biti prenesena u izbornu 2018. godinu, što će vladajući iskoristiti za novu kupovinu izbora.
Javna je tajna da je usvajanje budžeta zapelo ne zbog usaglašavanja na osnovu primjedbi građana na javnim raspravama, već zbog toga što vlast nastoji namaknuti 10 miliona maraka koje će amandmanima podijeliti poslanici skupštinske većine. Amandmanski eskluzivitet, gdje se poslanicima omogućava da pare građana dijele kao nešto svoje, te da značajan dio budžeta raskrčme po svom nahođenju, raznim organizacijama od kojih izvlače materijalnu i nematerijalnu korist – praksa je u političkoj stvarnosti koju treba što prije ukinuti.
Mi u Demokratskoj fronti predlažemo da se, ukoliko se tražena sredstva i namaknu, ista upotrijebe za izgradnju gradske pijace, gradske dvorane i sportsko-rekreativnog centra Ficibajer, a 10 miliona bi bilo sasvim dovoljno za realizaciju ovih prijekata.