BLOG – BIBIJA BIBA KERLA, zastupnica DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo

May 18 2018
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

Kako ubiti i ono malo pameti što nam je preostalo?

Udjem u poresku upravu u Ilijašu i tražim da mi daju potvrdu za Kuglaški savez Federacije da su izmirene poreske obaveze za 2017 godinu.

 Predajem zahtjev i od ljubaznog službenika dobivam odgovor da će potvrda biti gotova za 24 sata s tim što moram platiti 15 km federalne takse. Vadim pare sa namjerom da kupim taksu – ljubazno mi odgovaraju da oni to nemaju. Navodno te takse se kupuju u poreskoj kod Vječne vatre u Sarajevu. Pitam ga , je li to on ozbiljno misli.“ Najozbiljnije“, odgovora i dodaje, „dok vi odete do Sarajeva mi ćemo u međuvremenu završiti potvrdu!“

 Sjedam u auto i put Sarajeva. Gužva već od Vogošće, mic po mic i za sat vremena sam kod Vječne vatre i kupim administrativnu taksu od 15 km i pravac Ilijaš. Sad je gužva na izlazu iz Sarajeva prema Vogošći i opet mic po mic i za novi sat vremena sam u Ilijašu. Udjem u poresku i predam taksu od 15 km, oni meni potvrdu i ja ponovo u auto i ponovo put Sarajeva. Ovaj puta put duži za 15 minuta jer je neka budala vozila malo brže i napravila udes. Dolazim u Sarajevo, predajem potvrdu tamo gdje su mi je tražili, pogledam na sat i vidim da mi je za kupovinu takse i predaju potvrde trebalo ravno 3 sata i 55 minuta. Sva sreća pa sam imala auto ,  mogu da zamislim penzionere i  nezaposlene koji nemaju auto –  koliko njima treba vremena da to završe.


Zar nije jednostavnije da sve i jedna poreska uprava posjeduje te takozvane administrativne takse koje po meni nemaju nikakvu svrhu osim pljačke naroda. Hajde sto država pljačka narod, još gore je to što ga ubija u pojam, sistematski ga ubija jer ga tjera da se vozi 55 km da kupi najobičniju administrativnu taksu.
Pod dojmom da napraviše budalu od mene krecem prema BBI centru i ulazim u poslovnicu M-tela da platim račun za april mjesec. Ljubazna službenica mi odgovara da oni ne primaju novac nego se uplata vrši ili u banci ili u pošti. Slušam i ne mogu da vjerujem. Uzimam broj žiro racuna , odlazim do prve banke i  plaćam račun, vracam se u poslovnicu i predajem potvrdu o uplati. Zbog 2,5 km koje moraš platit banci za uplatu računa , izgubim još pola sata vremena i ponovo dolazim do konstatacije da je to sve napravljeno da ubije u tebi i ono malo volje za životom što je ostalo. Elem ,  za kupovinu administrativne takse i plaćanja jednog najobičnijeg računa potrošiš blizu 5 sati  vremena !  Sistem te namjerno polako ali sigurno ubija dok te jednom ne dokrajči.


Bosno i Hercegovino, jeste da te volim ali mi se gadi tvoj neuređeni sistem , sistem koji ne daje nikakvu nadu za život nego te tjera što je moguće prije u grob.


Lijepa vremena , kada si administrativnu taksu mogao kupiti na svim trafikama u gradu.


NEKA NAM JE DRAGI BOG NA POMOĆI ALI IZGLEDA DA JE I ON UDARIO PEČAT NA NAŠU PROPAST!