Blog Anela Omanovića, člana GO DF-a: Bahatošću na ponos!

Apr 19 2018
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

 Protiv čega su se borili, da li protiv sile zla u ratu ili sile zla u miru?

 

Pitao sam jednom jednog hrabrog borca šta bi uradio kada bi ponovo „izbio“ rat?
Odgovor je bio: „Ponovo bih krenuo da branim domovinu!

Znam da nije jedini koji bi isto uradio, iako se uglavnom  stiče utisak da bi mnogi gledali da se sklone  dok sve ne prođe, jer su borci , dobar dio njih – danas potpuno obespravljeni. Isto tako znam da su priče i ostalih boraca slične, jer kažu svi su oni isti stalež i svi imaju istu brigu i problem – kako preživjeti.

  A još koliko jučer opet pendrek na te iste ponosne borce kojima se tih devedeset i nekih svijet divio  – njihovoj istrajnosti  i uspjehu da su domovinu odbranili od zlih sila koje su se nadvile nad BiH.  Koliko jučer smo po ko zna koji put vidjeli bahatost na djelu. Za razliku od ponosnihboraca, bahatost karakterizira ponašanje osobe koja traži ili pokušava uzeti više nego što joj pripada. U ovom slučaju bahata vlast im je i previše uzela, a premalo dala.

Još je niz pitanja vezanih upravo za oblast boračke populacije, a svakako jedno od njih je i ono zbog čega postoji toliki broj boračkih udruženja?! Možda i  više od 1500 udruženja postoji  da se razbije jedinstvo boraca ili da se  preko pojedinaca u tim udrženjima  kupi socijalni mir i zadrži glasačka mašinerija . Zašto šute čelnici tih istih udruženja? Zašto ta ista udruženja ne dignu glas protiv terora nad  boračkom populacijom? Ovo su samo neka od pitanja na koja trebaju dati odgovor. Ukoliko odgovor već i sam nisam dao spominjući lažni socijalni mir i stvarnu glasačku mašinu.
Sraman i maćehinski odnos vlasti  prema boračkoj populaciji u Bosni i Hercegovini je više nego očigledan. Demobilisani borci su poniženi, obespravljeni i pretvoreni u građane drugog reda, a to potvrđuje i činjenica da se njihov zahtjev ne želi uvrstiti u dnevni red sjednice Parlamenta FBiH, a kamo li da im se riješi status. Ministarstva za boračka pitanja u kantonima FBiH nikada nisu izvršila selekciju borca tj.nikada nisu odvojili lažne od istinskih boraca. Istina, 2010.godine tadašnja vlast započela je selekciju, napravila određene poteze u oblasti boračke populacije, ali posao nije završila do kraja. Borci su dovedeni na rub egzistencije, dovedeni su do druge borbe u miru, bitke koja se zove „borba za život“. Zastrašujući je podatak da se godišnje u BiH  izvrši 500 suicida, a od ove brojke oko 300 suicida izvrše bivši pripadnici Oružanih snaga. Pita li se iko zašto? Pa, zato što vlast ne mari za njih, zato što su prevareni i prepušteni sami sebi. Puna su im usta boraca u predizbornoj kampanji, a kada treba da se poduzme nešto konkretno i da se njihov život učini boljim, da im život bude dostojan čovjeka onda niko nije odgovoran a  bahata vlast voli reći „para nema“. Demobilisanim borcima ne trebaju pregovori, koji će ih uvući u još veću agoniju, nego konkretna i brza riješenja.

Odgovornost je na svima, a najviše na Vladi FBiH na čelu sa premijerom. Do danas Zakona o demobilisanim borcima nema, a kako „redovno“Parlament FBiH održava sjednice teško da će ga i bti u ovoj izbornoj godini.