Blog Aide Hrnjić: Osjećam se kao da sam usred aparthejda, a zbog činjenice da nisam Spartanac!

Sep 04 2017
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

Poznato je, naime, da su Spartanci svoju „neispravnu“ djecu bacali, davili, žive zakopavali i sl., a u cilju da ih se „riješe“. Nije se isplatilo podizati dijete koje nije spremno za vojsku.

Kad razmišljam o tome um mi prolazi kroz vremensku zonu u drugo vrijeme, vrijeme aparthejda, ugrožavanja, ugnjetavanja, vrijeme kad su se ljudi „gušili“ i drugim metodama osim ubistva i onda se vraćam u sadašnjost.

U toj mojoj sadašnjosti zaglavljena sam već godinama. Negdje između ova dva, živim ih istovremeno.

Kad kažem da živim apartjhejd mislim na činjenicu da sam nezaposlena, bez ikakve podrške, na margini društva koje me kažnjava jer sam rodila dijete koje „nije po mjeri“ ustaljenog sistema na kojeg su navikli „krojači“ Oni koji nam kroje mjere po linijama koje su oni zamislili zaboravivši pri tome da uzmu mjeru i za one koji se ne ujklapaju u „šnit“ njihovih nadzora.

Kad mi prolazak kroz vremensku rupu razlaže tijelo na atome ja mislim na sve te komisije, institucije, urede i ine koji nas legalno guraju u beznađe. Nas više stotina hiljada diljem BiH. Nas koji putujemo svakodnevno i svaki put kad izađemo sa jednog kraja na drugi ustanovimo da je negdje neki atom ostao, da se vraćamo sa greškom bez popravka. Svaki put neizbježno, to mrvljenje i razlaganje uzme svoj danak, dok oni uzmu svoju platu ili naknadu. Ako treba da putuju, onda je to najmanje „biznis klasom“ kakve svjetski renomirane avio kompanije! Dugo mi je trebalo da shvatim da oni zapravo prikrivaju tragove naših “oštećenja“, guraju nas u aparthejd! Zašto bi po njima i bilo drugačije, zar da se i oni izlažu kakvim nepopravljivim posljedicama kad im je puno ugodnije ovako. Naplate ono što mi zaradimo, u ime naše djece, a našu dijecu ostave na cjedilu.

Jedno znam sigurno, Bosna i Hercegovina živi na sistemu koji granični sa naučno-fantastičnim putovanjem i vrlo je blizu „velikog praska“!

Naprosto je takav sistem neodrživ. Meni se čini ponajviše za nas koji nismo Spartanci, ali svako svoju muku najbolje zna. Mislim da nas je i previše u aparthejdu! Dokle?