BLOG – ADNAN ČUSTOVIĆ, predsjednik OO DF-a Centar – Sarajevo

May 17 2018
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

Frapiran sam  izjavama mog bivšeg profesora filozofije i sadašnjeg dekana FPN u Sarajevu,prof.dr. Šaćira Filandre (kadar SDA).

Sinoć na TV 1 je izjavio i ovo:

“I u postojećem izbornom zakonu, sasvim korektno je, konačno sasvim korektno, da se dozvoli Hrvatima, pod navodnicima dozvoli da sami izaberu svoga predstavnika, odnosno da u ovom slučaju Bošnjaci, po mom mišljenju, neće glasati za Željka Komšića, bez obzira kakav njegov status bio.”

“Ne vjerujem da će SDP tu biti remetilački faktor. Ako bi birali između opcije podržavanja Čovića ili podržavanja  ovoga Komšića, mislim da bi prije bili na strani Čovića.”

“Dobro bi bilo da SDP čvrsto stane iza svog kandidata. To bi glasanje, za predsjedničkog kandidata na bošnjačkoj sceni učinilo neizvjesnijim, zanimljivim i kvalitetnijim.”

“Imate Dodika i Čovića kao sigurne izborne pobjednike, vrlo je značajno za Bošnjake ko će tu doći. Poziciju Sebije Izetbegović tu bih ocijenio vrlo zanimljivom i provokativnom.”

Dragi profesore, moram da vam  odgovorim javno u ime generacije koja je dobila zvanje magistra politologije 2009/2015 g:

1) Ja ne mogu da vjerujem da dekan FPN ne temelji osnovne elementarne stvari diskriminatornog ustavnog i izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Dragi profesore, nije problem što Bošnjaci mogu većinom da izaberu dva člana Predsjedništva BiH, već je problem što smo mi luđačka država, gdje imamo tri člana Predsjedništva, umjesto jednog sa dva zamjenika. Čak i Liban u kojem žive sunni, šije i kršćani su tu podjelu završili na način da je jedan predsjednik države, drugi premijer i treći predsjednik parlamenta. Kako da jedna Švicarska ima jednog predsjednika, a u njoj žive Nijemci, Francuzi, Talijani i ostali miks. Ne mogu da vjerujem da svoje hipoteze gajite na etničkim principima, gdje niti u jednoj jedinoj rečenici niste izgovorili „građanin Bosne i Hercegovine“. Mi ne možemo biti etnička država, jer nismo jednonacionalni, a gajimo varijablu opstanka etničke države koja podriva podjele na tri države. Nama je potrebna ravnoteža etničkog i nacionalnog i vi kao dekan i filozof ste trebali napomenuti da mi pripadamo Euroatlanskom diskursu poimanja države, što znaći da postoji npr. franskuska državnost, švicarska državnost, belgijska državnost, te bosanskohercegovačka državnost, a da pri tom niko ne spori etnički identitet svih naroda u tim državama. Država je suveren, a ne narod. Država je međunarodni subjekt, a ne Srbin, Hrvat ili Bošnjak.

2) SDP koji je čvrsto stao iza svog kandidata Bećirovića je podvukao dvije stvari: 1) Da sve ljevičarsko građanske partije stanu iza Bećirovića, dakle SDP, GS, NS i DF nikada ne bi za člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda mogao proći u odnosu na kandidate striktno bošnjačkog korpusa: SDA ili SBB. Dakle, SDP je izgubio smisao za ljevicu i ovim postupkom to dokazao. Odluke koje je donio SDP idu direktno u prilog Draganu Čoviću i HDZ BiH i ruše ostatak Hrvatskog korpusa. SDP preko više organa, posebno onih iz Tuzle, direktno ruši ideju Željka Komšića  koji je dokazao da većina može glasati za drugog i drugačijeg. Da smo pokazali da možemo živjeti da većina izabere drugačijeg, jer je on prvo građanin, pa onda ostalo. Vidim , nije vam problem što su Bošnjaci izabrali načelnika Vareša koji je Hrvat i kadar HDZ BiH. Nije vam problem što se Bošnjaci i Hrvati ne mogu kandidovati iz Republike Srpske ili Srbi iz FBiH, nije vam problem što u četiri dominantno kantona sa vladavinom HDZ BiH Srbi kao konstitutivni narod ne postoje, nije vam problem što ostali građani koji se doživljavaju čak etnički kao Bosanci ili Hercegovci ne postoje. Nisu problem ni brojne presude: Pilav, Zornić, Sejdić i Finci i sl. Iz ovoga mogu samo da zaključim dragi profesore da Vi afirmativno dajete punu podršku Daytonskom sporazumu koji je nastavio rat protiv ove države političkim sredstvima. Barem ste to priznali  u  svojim  izjavama.

3) Vidim da ste direktno prihvatili apsolutnu pobjedu Dodika i Čovića, ne dajući ni  trenutak afirmacije za nešto građansko i da ko biva nije popularno da Sebija Izetbegović  nastavi sultanijat vladavine porodice Izetbegović, ali eto ko biva ona bi bila najbolji kandidat za tu poziciju, jer bi donijela nešto “novo”, neke “promjene”. Pa ja ne mogu da shvatim kako neko može voditi Klinički centar koji je haman uništen i takvoj osobi dati da vodi državu!  Bože sačuvaj!

I završavam s ovim:

Nadao sam se da moj bivši dekan prof. dr. Šaćir Filandra koji ima neto platu 5.269,80 KM i živi veoma lagodan život,  pokadkad se pojavi u javnosti jednom , da će ponuditi, a nije ponudio nikakvo rješenje za ovu zemlju, osim što se kritički osvrnuo na  stvari koje vas cijeli dunjaluk zna.

Dragi dekanu, uhvatite se Vi Straduna i Dubrovnika  gdje ste svaki vikend i lagano se šećete i pijuckate kaficu. Nama trebaju borci za ovu zemlju, a ne manekeni s modne piste. Naš narod je ugrožen!

JA ĆU GLASATI ZA ZELJKA KOMŠIĆA, JER MI ON DAJE NADU OPSTANKA OVE ZEMLJE. A VI GLASAJTE ZA KOGA GOD HOĆETE I PODRŽITE PODJELU ZEMLJE. ILI PODRŽITE PROMJENU I UNIŠTENJE FAŠIZMA NA OVIM PROSTORIMA!