Izjave

Alma Kratina: Stojimo iza svih opravdanih boračkih zahtjeva

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, čiji je predlagač Klub zastupnika DF-GS, naći će se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici. U isto vrijeme demobilisani borci će protestovati, jer od 12. juna 2017. ističu tri dobro poznata zahtjeva – usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Predsjednica Kluba DF-GS u Predstavničkom domu PFBiH Alma Kratina rekla je za Oslobođenje da se radi o zakonu koji je plod saradnje sa borcima još od prošlog mandata.

– Jasno smo dali do znanja da stojimo iza svih opravdanih boračkih zahtjeva i ovo stavljanje prijedloga u parlamentarnu proceduru je samo nastavak našeg rada. Ono što pokušavamo uraditi jeste učiniti vidljivim ovo pitanje i riješiti ga na početku mandata, a ne da se to rješava tri mjeseca pred izbore. Klub smatra da više nema prostora za odgađanje, poručila je Kratina.

Podsjetila je da je, nakon što je zakon usvojen u različitim tekstovima u dva doma, zajednička komisija trebala da usaglasi te tekstove, ali da do toga nikad nije došlo.

– Ako ne bude dovoljan broj ruku da se podrži skraćena procedura, onda ulazimo automatski u područje razmatranja zakona u formi nacrta, a to je onda prolongiranje cijele procedure, napomenula je Kratina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *