Izjave

ALMA KRATINA, šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH: PODRŠKA RUDARIMA I APEL NADLEŽNIIM INSTITUCIJAMA ZA POKRETANJE PITANJA ODGOVORNOSTI MENADŽMENATA RUDNIKA ZA KATASTROFALNO STANJE U RUDNICIMA

Zenički i brezanski rudari počeli su štrajk zbog blokade računa od strane Porezne uprave  Federacije BIH a jedan broj rudara se u očaju odlučio i na štrajk glađu.

Nemogućnost isplate plaća i naknada zaposlenim uz činjenicu da su rudari, njih 37 iz zeničkih rudnika, uskraćeni za ostvareno pravo na penziju nakon ispunjenih uslova ali neuplaćenih doprinosa – dovela ih pred zid.

Nema pravednog rješenja bez adekvatnog programa zbrinjavanja ljudi na socijalno prihvatljiv način.

Jasno je da je Vlada Federacije adresa na kojoj se mogu i moraju naći rješenja za  ovu situaciju ali i da su  sud i tužilaštvo  takođe mjesta na kojima je potrebno procesuirati pitanje odgovornosti za stanje u rudnicima.

Negativni  revizorski izvještaji za većinu rudnika  iz proteklih godina  svjedoče o  kršenju Zakona o rudarstvu ali i Zakona o javnim nabavkama. Uz neispoštovane preporuke iz ranijih revizorskih izvještaja u zadnjim  izvještajima za većinu rudnika pojavljuju se nove preporuke revizora koje svjedoče  ponovo o nastavku rada koji nije u skladu sa Zakonima, posebno o javnim nabavkama  ali i potrebi da se pod hitno preispita rad menadžmenata odnosno utvrdi lična i kolektivna odgovornost timova koji su rukovodili radom rudnika u proteklim godinama.

Zbog svega navedenog Vlada Federacije  je adresa na kojoj je potrebno naći odgovore na pitanja koja već dugo čekaju otvorena u uslovima kako nepostojanja Zakona o uvezivanju radnog staža tako i svega što  se onemogućava kroz blokiranje računa rudnika.

Nema prostora ni vremena  da se  odugovlači sa razgovorima svih odgovornih i zainteresiranih za iznalaženje  realno ostvarljivog  rješenja  za sve probleme u rudnicima. Stoga  još jednom ukazujemo na neophodnost, kako  utvrđivanja odgovornosti za navedeno stanje u rudnicima, tako i za iznalaženje rješenja za zbrinjavanje viška radnika koji će se pojaviti u procesu restruktuiranja rudnika ,  odnosno  hitno stvaranje uslova  za ostvarivanje radničkih prava i deblokadu  računa rudnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *