Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih: Patim, jer mi smeta…

Jul 25 2018
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

Sinoć u Livnu, u mojoj zemlji, mojoj Bosni i Hercegovini dočekuju izbornika reprezentacije Hrvatske, Zlatka Dalića uz Thompsona, deklarisnog ustašu, uz veličanje paradržavne tvorevine.  Kad vas Thompson, koji je pjevao i Jasenovac i Gradiška Stara veličajući ustaške zločine, kad vam isti taj u centru Zagreba zapjeva pjesmu u kojoj veliča paradržavnu tvorevinu, onda “zlatno srebro” sve više gubi i zlatni i srebreni i bronzani sjaj.

Vjerica Radeta iz Skupštine Srbije daje monstruozne, fašističke i četničke poruke od kojih se ledi krv u žilama, zabavljajući pristalice sa ismijavanjem i veličanjem genocida. Na ponavljanje genocida poziva predsjednik Glavnog odbora Saveza Nezavisnih Socijaldemokrata, Rajko Vasić.

Stranka demokratske akcije mijenja nazive škola u imena fašističkih ideologa iz Drugog svjetskog rata poput Mustafe Busuladžića, a smatra se državotvornom srtankom koja je odbranila zemlju od fašizma.

Imamo li se gdje okrenuti a da nije prisuran fašizam!? Odobravamo li mi, šuteći, fašističke izljeve mržnje prema svemu drugom i drugačijem!? Je li mi to volimo svoje tako što mrzimo tuđe!? Kad ćemo se oduprijeti fašistima, nacionalistima i mrziteljima!? Imamo li snage osuditi zločine i živjeti u zajedništvu!?

Fašizam nema ni vjeru ni naciju, nema izuzetke, fašisti su fašisti. Nema manjih i većih fašista! Fašisti su i Thompson i Vjerica i Busuladžić i svi oni koji ih podržavaju. Ne želim živjeti u takvoj zemlji, ne želim živjeti sa fašistima. Gadite mi moje Livno, moje Sarajevo, moju Banja Luku, moj Mostar, Čapljinu i sve gradove u koje ste samo zagazili svojim ratnim, nacionalističkim i fašističkim čizmama!

Patim, jer mi smeta što propagirate fašizam u državi koju volim. Patim, jer mi smeta što propagirate mržnju u zemljama regiona u kojima se osjećam kao kod kuće. Patim, jer mi smeta što 20 godina vladaju nesposobni neofašisti i nacionalisti. Patim, jer mi smeta što mi se zemlja pretvara u crnu, fašističku, ratnohuškačku rupu svijeta. Patim, jer mi smeta Vjerica, Thompson, Busuladžić, Rajko, Šešelj…