Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih: Koga sve u mraku čekaju divljaci sa kapuljačama!?

Aug 28 2018
(0) Comments
  • Posted by: DF
  • Posted in
  • Tags:

Vladimir Kovačević je 41. novinar koji je samo ove godine fizički napadnut u Bosni i Hercegovini, a prije samo nekoliko dana njegove kolege su napadnute u centru Sarajeva izvještavajući sa protesta. U nekoliko posljednjih godina prijetnje smrću i silovanjem, napadi na TV ekipe, pretresanje redakcija, fizički napadi i napadi na porodice novinara. Ta slika govori sve o slobodi štampe u Bosni i Hercegovini. Svi oni su bili smetnja nekome jer su radili svoj posao.

Sreća za ovo društvo je što dobar dio takvih ljudi ne može biti zastrašen, i dalje objavljuju priče o kriminalu, zloupotrebama, nesposobnosti i lažima onih koji misle da su veći i jači od zakona. U susjednim zemljama su novinari otkrivali velike afere, obarali vlade i smjenjivali ministre i upravo zato novinari smetaju i kod nas. Svako ko želi biti novinar, posebno istraživački, iscrtava sebi metu na čelo u koju će mnogi htjeti pucati, ali isto tako rade najvažniju stvar za društvo, pokušavaju otvoriti oči građanima. Namjerno kažem pokušavaju, jer se bojim da su građanima oči još uvijek poluzatvorene. Vidimo li šta nam rade!? Vidimo li da nam uništavaju život i mladost!? Vidimo li da nas kradu i lažu!? Ili smo slijepi pored očiju!?

Avdo, Slobodan, Vladimir, Dragan i još mnogo njih bili su žrtve napada jer su stajali na branicima istine i nisu dozvolili da postanu režimski uvlakači raznim bajama i bajinim potrčcima. Postoje još uvijek u ovoj zemlji pravi novinari koji čuvaju obraz i samih sebe i profesije. Teže im je nego ikad, ne samo zato što je pritisaka sve više, nego jer su oni koji su padajući pred noge koje ih gaze potonuli do dna kroz jedan mali elastični otvor, poput Mate Đakovića, sa škakljivim pitanjima: „Predsjedniče šta bi mediji i novinari da nema Vas?“

Zapitam se da li ću nekada i ja zasmetati nekome, pa će me u mraku sačekati divljaci sa kapuljačama da me „upozore“ da „onima gore“ stojim na putu!? Oni nama 20 godina stoje na putu! Ne trebaju nam kapuljače i bejzbol palice, dovoljna je olovka da ih otjeramo u zaborav! Tada borba za istinu neće biti uzaludna!

Podrška pravim novinarima, onima koji čuvaju obraz novinarstva!