Blog

Adnan Lukač, član Odbora za pitanja mladih: Azrine, oprosti nam!

Dok se četnici okupljaju na trgovima po Bosni i Hercegovini, izvjesni Renato Marjanović u Prijedoru maltretira povratnika Azrina Hodžića jer na prikolici ima grb Bosne i Hercegovine. Nije napad na Azrina izdvojeni incident, već se sa takvim incidentima godinama bore povratnici u Republici Srpskoj, samo je ovaj put nasilnik odlučio time se pohvaliti na facebook-u.

Za napad Renatu ne smije biti oprosta, maltretiranje mora biti kažnjeno, ali postoji nešto što Azrin treba da oprosti nama, nama koji živimo u Sarajevu, Tuzli i urbanim, velikim mjestima u kojima, na svu sreću, nema ovakvih problema. Azrin treba da nam oprosti što vrlo često zaboravljamo na Prijedor, Srebrenicu, Bratunac i slična mjesta u kojima žive povratnici. Često mi u Sarajevu državu vidimo do Skenderije i ostatak jedine nam domovine nas ne zanima.

Odlična je stvar što smo u Sarajevu dobili novu Vladu, što smo dobili novu nadu da će u Sarajevu stvari krenuti na bolje i što, nadam se, nemamo više strah da će se ulice u KS-u nazivati po fašistima, ali to nije dovoljno. Azrin nema apsolutno ništa od toga. Kako bi zaštitili Azrina i druge povratnike dužni smo svojom smatrati čitavu Bosnu i Hercegovinu, i Federaciju BiH i Republiku Srpsku jer i tamo žive ljudi koji imaju svoje probleme i koji u nama vide spas. Probleme tih ljudi, običnih, koji ne primaju plate od 4 ili 5 hiljada maraka, koji se svaki dan bore za i ono malo novca što zarade, koji svaki dan doživljavaju napade i koji jedva spajaju kraj sa krajem moraju nam biti u prvom planu!

Po ko zna koji put ponavljam da je vrlo komotno provesti četiri godine u opoziciji i prepustiti njima (onima sa kojima nećemo) da stanu u zaštitu interesa građana cijele teritorije BiH i umjesto interesima obespravljenih voditi se interesima stranaka i izbornim rezultatom.

Kako pomoći Azrinu? Tako što ćemo insistirati na finansijskoj podršci održivom povratku Hrvata i Bošnjaka u RS, kao i Srba u Federaciju BiH, što bi omogućilo adekvatno sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. Osuđivati i dizati krivične prijave je poželjno, ali nedovoljno. Pomoći ćemo mu tako što ćemo insistirati na depolitizaciji i restruktuiranju policijskih, tužilačkih i sudskih organa Bosne i Hercegovine koji će napadače identifikovati i kazniti i u čijim ladicama se neće gubiti ovakvi napadi. Kroz parlamentarni rad dužni smo štiti njihova prava, a možemo li to iz opozicije ili ćemo se ipak zadržati na izražavanju zabrinutosti i pisanju saopštenja!?

Tako da, Azrine, ako četiri godine ne poduzmemo ništa da ti bude bolje, pokušaj nam oprostiti, a možda i nemoj, možda nas to opomene da vječna opozicija uz historijsko „ne“ nije nikakvo rješenje za tvoje probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *