Blog

Adnan Lukač, član Odbora za pitanja madih: Kolindina izjava simpatična, ali vrlo neprimjerena

Vjerovatno jedna od najsimpatičnijih liderki svijeta, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, od koje smo navikli da se u medijskim nastupima bavi svim i svačim, jučer je imala potrebu da se pozabavi historijom naroda Bosne i Hercegovine, te je „stručno“ zaključila da su Hrvati najstariji narod u Bosni i Hercegovini.

Sa druge strane Drine, od tamošnjih političkih elita nekako smo navikli slušati priče (prije mitove) o najstarijim, najljepšim narodima sa kojima se vežu samo superlativi, ali ovaj put simpatična predsjednica postarala se da Hrvati budu na vrhu top ljestvice po starosti naroda u Bosni i Hercegovini. Iako nejasno kojim se to historijskim činjenicama bavila predsjednica mislim da možda postoji logično objašnjenje.

Kolinda, kada je rekla najstariji nije mislila na to da su najduže tu, već se pozabavila godinama starosti Hrvata koji su još uvijek ostali da žive u Bosni i Hercegovini – i onda je vjerovatno upravu. Pod dirigentskom palicom ne baš tako simpatičnog „prvog Hrvata“ Bosne i Hercegovine, Dragana Čovića izveden je pravi egzodus Hrvata, najvećim dijelom iz Hercegovine i Srednje Bosne. U gradovima gdje su Hrvati većina ostaje pustoš iako se legetimni Hrvat za njihova prava već godinama bori, najčešće iz svoje vile na rijeci Radobolji, posebno otkako je izgubio mjesto u Sarajevu za koje je mislio da mu nedvojbeno pripada dok je živ.

To i još neke osobine Dragana Čovića, poput šutnje o presudi Radovanu Karadžiću, zamjerili su mu pojedinci u Livnu pa su u centru grada odučili postaviti plakate u kojem ga proglašavaju „personom non grata“. Da li polako, ali sigurno Hrvati u Bosni i Hercegovini shvataju da se HDZ i Čović za Hrvate bore samo kad im to „aminuje“ Milorad Dodik, ostaje da vidimo. Možda se na već narednim čapljinskim maškarama neko drzne pa napravi lutku Čovića koji zajedno sa kolegom Dodikom peca „negiranja“ haških presuda iz rijeke Radobolje pa ih zajednički odlažu u kante vitalnih nacionalnih interesa zajedno sa postrojavanjem četnika u Višegradu.

A simpatična predsjednica, osim o fudbalu i historiji, mogla bi progovoriti malo i o tome šta i kako su pripadnici SOA-e HR radili po Bosni i Hercegovini, koga su vrbovali i u čijem interesu!? To bi već bilo puno zanimljivije, a i primjerenije predsjednici države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *